Люди

«Кожен з нас є потенційним пацієнтом психлікарні», — волинський медик

«Кожен з нас є потенційним пацієнтом психлікарні», — волинський медик
Людмила Юрко

Які асоціації постають у вас при згадці слова «психлікарня»? «Дурка», «психушка», вікна за ґратами, «психи» в гамівних сорочках і піною коло рота, вікна з решітками?

Не секрет, що люди намагаються оминати стороною такі заклади, не надто приділяє їм увагу і влада, чи то розуміючи, що тут особливо не пропіаришся, чи то думаючи: «Що там тим «психам» потрібно?»

«Нам дуже боляче, що наших пацієнтів сприймають як прокажених. Насправді психіатрична лікарня – такий же лікувально-профілактичний заклад, як і інші, а наші пацієнти такі ж, як пацієнти в кардіології, хірургії тощо. Коли болить душа, це такий же біль, як будь-який інший, і справитися з ним непросто. Та й виявити чи виміряти його за допомогою тонометра, комп’ютерного томографа або ж іншого приладу – не можливо», – каже тимчасово виконуюча обов’язки директора КП «Волинська обласна психіатрична лікарня м. Луцька» Волинської обласної ради Людмила Юрко.

– Наскільки мені відомо, хворі можуть бути пожиттєво у вашій лікарні?

– Лікувальний заклад призначений для стаціонарного лікування психічнохворих. Однак досить часто пацієнти з хронізованим перебігом захворювання та ті, що втратили родинні і соціальні зв’язки, вимушені перебувати тривалий час у стінах психстаціонару. Приєднаний підрозділ лікарні, що розташований в смтОлика, в основній своїй кількості пацієнтів має саме таку категорію хворих. Із 240 осіб цього підрозділу майже половина – хворі, яких ніхто не відвідує і виписати їх нікуди. Саме тому вони роками перебувають у стінах лікарні.

– Як щодо фінансування?

– Із 1 квітня поточного року, що в часі збіглося з об’єднанням обох лікарень, підприємство фінансується Національною службою здоров’я України. Був укладений договір до кінця року на суму 20,7 мільйона гривень. Порівняно з сумарним фінансуванням обох закладів в аналогічному періоді 2019 року, ця сума становить лише 36,2%. Тобто наша лікарня наразі фінансується на 1/3 від потреби.

Ми вже скорочуємо 100 працівників і будемо скорочувати ще. Найближчим часом планується перевід чоловічого психіатричного відділення з Олики в Луцьк, інші чотири відділення будуть об’єднані у два. Проте, скорочуючи медичний персонал лікарні, ми не вирішимо проблеми, адже хворі то залишаються. А інтернатні установи області не в змозі прийняти таку кількість наших пацієнтів.

– Часто бачимо і читаємо, як влада виділяє гроші на закупівлю апаратів у передові медзаклади області. Особисто я ніколи не чула, щоб придбали щось у психлікарню…

– Враховуючи 20-річний досвід моєї роботи в установі, можу сказати, що наша лікарня дійсно була обмежена у фінансуванні наших потреб, особливо в плані розвитку закладу, а тому на сьогодні у нас відсутні рентгенапарат, сучасне обладнання в лабораторії та фізкабінеті, апарат УЗД та ін. Окрім цього, в психіатричних відділеннях не вистачає елементарного: тумбочок, шаф для одягу, стільців, холодильників.

– Важко уявити, щоб медзаклад міг стільки років існувати без можливості зробити бодай елементарний ремонт?

– За останні три роки з допомогою зусиль обласної ради були виділені кошти на встановлення шатрових дахів у корпусах №№ 3, 5 та харчоблоці. На теперішній час без такого даху залишився лише один корпус – № 4, однак за профінансовані в кінці 2019 року і першому кварталі 2020 року 400 тис. грн нам вдалось найбільш уражені його ділянки вкрити руберойдом. І цьому ми раді. Тому що хворим уже не тече на голову, коли йде дощ.

Окремо хочу сказати про благодійників: є ті, які з року в рік допомагають продуктами для всіх відділень, окремо – для дитячого відділення – це благодійний фонд «Дитяча місія України». Кілька років тому Благодійна організація «Студенти Франції» подарували ліжка в дитяче відділення, інша приватна фірма – холодильник, пральну машину. В минулому році їхніми ж силами зроблений ремонт у кімнаті гігієни дитячого відділення, а в поточному – ремонт у приміщенні їдальні цього відділення.

Силами Благодійного фонду Ігоря Палиці в цьому році вдалося зробити ремонт  в буфеті, замінити двері в їдальні, закупити нові меблі в дитячу їдальню. Окрім цього, звичайні не байдужі люди намагаються допомогти чим можуть: приносять мило, туалетний папір, вологі серветки. Ми безмежно вдячні всім, хто допомагає створити в стінах лікарні домашній затишок і покращити харчування хворих.

– Як викроюєте кошти на харчування хворим?

– Підрозділ лікарні в смтОлика на момент його приєднання мав запас харчів на 4 дні, а тому із забезпеченням харчування на 460 хворих виникли проблеми. Завдяки рішенню обласної ради продукти харчування із учбових та інтернатних закладів області були передані нам на суму більше як 400 тисяч гривень, і це дало можливість забезпечити харчуванням хворих.

- При такому шаленому ритмі роботи і навантаженні, яка ситуація із виплатою заробітної платні працівникам?

- В трьох стаціонарних відділеннях підрозділу смт. Олика на лікуванні перебувають 37хворих на коронавірус (окрім 8 – ми осіб, переведених в інфекційну лікарню та 5-ти осіб, що померли). Інфіковані з числа медпрацівників перебувають в ізоляції під наглядом сімейних лікарів, а тому медичний персонал, який забезпечує догляд та лікування у цих відділеннях, працює понаднормово. Коштів на виплату заробітної плати не вистачає, і мова не йде ні про які надбавки, адже в перелік закладів що надають допомогу хворим на коронавірус нас не включили.

Дійсно плачевна ситуація. І це при тому, що насправді від розвитку психічних розладів ніхто не застрахований?

– Звісно, від цього ніхто не застрахований, і вакцина від психічних розладів ще не створена. Діапазон розладів широкий: невротичні, внаслідок перенесеного стресу; внаслідок органічного ураження ЦНС (на тлі перенесеної черепно-мозкової травми, енцефалітів, менінгітів, онкозахворювань); пов’язані з віком, внаслідок дегенеративних змін у корі головного мозку та ендогенні (не пов’язані із зовнішніми чинниками), що «вибухають» в певний період життя, під впливом деяких факторів, які слугують пусковим механізмом.

Впевнена: всі ці розлади можуть бути подолані, за умови, ящо пацієнти вчасно отримають консультації та рекомендацій лікаря-психіатра, психотерапевта, психолога, які є у Волинській обласній психіатричній лікарні м. Луцька.

Розмовляла Ірина Бура

 

Якщо ви маєте бажання також долучитися до фінансової допомоги для дитячого відділення психіатричної лікарні, ось реквізити:

рр. ИА 443034400000026009055530229

АТКБ «ПриватБанк»

МФО 303440

ЄДРПОУ 05384318

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Інтерв'ю, Волинь, медицина, психіатрія
В тему