Люди

Любешівагроліс: «Лісівники бережуть наш унікальний край, творять нові ліси»

Любешівагроліс: «Лісівники бережуть наш унікальний край, творять нові ліси»

ДП «СЛАП «Любешівагроліс» – сьогодні одне з найуспішніших господарств області, яке дбає про наповнення бюджетів місцевих громад, допомагає загальноосвітнім закладам, релігійним громадам, учасникам АТО і їхнім сім’ям, малозабезпеченим, сиротам. А ще, для комфортного перебування людей у лісі, створює рекреаційні пункти – має шість великих і кілька десятків малих у лісах. Це для ягідниць і грибників, для подорожніх, усіх, хто любить природу і ліс.

Результати роботи лісомисливського господарства

Від самого заснування цим лісогосподарством керує Віктор Симонович. Його шанують не лише у високих кабінетах лісової галузі, а й тут, на місцях, прості трудівники. Разом бережуть цей унікальний край, творять нові ліси.

Ростити ліси на бідних ґрунтах Любешівщини вкрай важко. Та Віктору Симоновичу з колегами вдалося зробити неможливе. Колишні колгоспні ліси виглядають не гірше державних: чисті, доглянути, упорядковані, дивують місцевих мешканців і ягодою, і грибами, і цілющим зіллям. А ще в лісоугіддях цього лісогосподарства є надзвичайно багато червонокнижної флори і фауни.

За роки керівництва Віктора Симоновича лісгосп суттєво наростив основні показники діяльності. Розширився колектив. Середня заробітна плата працівників за останні 5 років із 3000 грн зросла до 9148 грн. Обсяг реалізації продукції за 8 місяців 2019 року становить 27 мільйонів 859 тисяч грн. У 2014-му цей річний показник був 12 млн грн.

Крім того, що ведеться значна соціальна робота, лісгосп сплачує суттєві суми податків – з початку року у бюджети різних рівнів від ДП «СЛАП «Любешівагроліс» надійшло 7 млн 513 тис грн.

За особливі заслуги перед українським народом та вагомий внесок у соціально-економічний розвиток району, активну громадсько-благодійницьку діяльність, багаторічну сумлінну працю та високий професіоналізм Віктор Симонович нагороджений Почесною грамотою Верховної ради України.

 «Серед пріоритетів, які ми послідовно і цілеспрямовано втілювали в життя впродовж минулого 2018 року, було подальше розширення площ лісів, – розповідає директор державного підприємства Віктор Симонович. – На підприємстві ведеться конкретна цілеспрямована робота щодо проведення профілактичних та попереджувальних заходів по запобіганню виникнення пожеж та незаконних рубок».

За словами директора підприємства, у 2019 році проведено відтворення лісу площею 435 га, в тому числі за рахунок садіння – 232,2 га, сприяння природному поновленню на площі 124,5 га та природного поновлення на площі 78,3 га.

Під час проведення лісокультурної компанії і в рамках акції «Майбутнє лісу в твоїх руках » залучалися громадськість, особливо учні шкільних лісництв, учасники АТО, керівники району.

Для вирощування посадкового матеріалу на поточний рік заготовлено 63 кг лісового насіння (сосни звичайної). Для озеленення садиб жителів району, культурно- освітніх закладів укорінено 2514 шт. черенків самшиту, туї, ялівця козацького.

Як повідомив Віктор Петрович, протягом звітного періоду працівниками лісової охорони площею 69 га проведено роботи (рубок) догляду за лісом – а це освітлення 22 га, прочищення 29 га, прорідження 18 га.

Протягом 2019 року з метою недопущення лісових пожеж та поширення їх на великі території, було створено 348 км мінералізованих смуг та проведено догляд за мінсмугами протяжністю 300 км.

З метою створення умов для відпочинку населення в кожному лісництві побудовано по 1-2 рекреаційних пункти, в Гірківському та Березичівському лісництвах побудовано 2 нових.

За сезон 2019 року  заготовлено 40 т березового соку.

Голова райдержадміністрації Сергій Фесик відмітив позитивну динаміку у розвитку господарства.«Оновлена техніка, будівництво нових цехів, встановлення, в перспективі, нової лісопереробної лінії, яка дасть можливість виготовляти лісо будівельні матеріали за європейськими стандартами – це демонструє те, що підприємство розвивається. Також варто відмітити соціальну активність лісівників – долучення до благоустрою району (встановлення автобусних зупинок), безкоштовне забезпечення твердим паливом (дровами) сімей загиблих учасників АТО, підтримка проектів при навчальних закладах, таких як шкільне лісництво», – зазначив Сергій Іванович.

Ліси – одні з найнедоступніших

Ліси ДП «СЛАП «Любешівагроліс» – одні з найнедоступніших, адже ростуть серед боліт і великої води.

– В основному це – вільшанники та береза, – розповідає головний лісничий держпідприємства Володимир Ковальчук. – У весняно-літній період до них навіть піхотою важко дістатися, а щоб доїхати технікою, та ще вести лісогосподарські роботи – нічого і мріяти. Звісно, є у нас і бори та діброви, навіть ялинники… Все ж їх частка, порівнюючи з іншими лісогосподарствами ВОУЛМГ, у наших лісових масивах невелика.

Через це фахівці намагаються приділяти максимум уваги саме насадженням сосни і дуба. Ця турбота розпочинається із заготівлі шишок і жолудя. У ДП «СЛАП «Любешівагроліс» діє шість лісництв і в кожному є свій невеличкий лісорозсадник, де вирощують сіянці сосни звичайної та дуба черешчатого.

Любешівські ліси дуже мальовничі, а ще, кажуть лісівники, щедрі на гриби, ягоди, лікарську сировину. Тут традиційно багато птаства і дикого звіра.

Встановили зупинки на міжнародній трасі

На Волині є близько тисячі автозупинок. Їх облаштовують працівники дорожніх служб, часто до цього доєднуються місцеві громади. Не стоять осторонь цього загальнонаціонального патріотичного стріму і лісівники Волині. Так, на міжнародній трасі Луцьк-Любешів-Іваново минуло річ з’явилося чотири мальовничих зупинки «Любешівагроліс».

– Цьому передувало звернення громад до директора ДП «СЛАП «Любешівагроліс» Віктора Симоновича щодо облаштування зупинок– розповідає головний лісничий ДП «СЛАП «Любешівагроліс» Володимир Ковальчук. – Чимало жителів Любешова працюють у нашому лісогосподарстві. А фактично всі жителі селища, що ходять по гриби чи ягоди, або ж просто люблять прогулятися лісами, мріють про місцину, де можна переждати дощ, бурю, діждатися автобуса чи попутної автівки, щоб добратися додому.

До роботи було залучено всіх працівників підприємства – від майстрів лісу до пожежних сторожів. Щонайперше, попрацювали цеховики, котрі розкрижували потрібні лісоматеріали на дошки, відтак майстри лісу розчистили під автозупинки два майданчики, залили фундамент, звели стіни.

Виграли «золото» «Поліської регати» і «Богатирських ігор»

У липні 2019 на Любешівщині відбувався фестиваль з екстремального водного туризму «Поліська регата». Активну участь у ньому взяла команда ДП «СЛАП «Любешівагроліс» у складі Костянтина Веремчука та Леоніда Фесіка і виграла золото регати! Їх час – 3 год. 40 хв 27 сек

Директор НПП «Прип’ять-Стохід» Олександр Сащук також вручив директору ДП «СЛАП «Любешівагроліс» Віктору Симоновичу Кубок за перемогу у «Богатирських іграх».

– «Поліська регата» перевіряє спритність веслувальників, а «Богатирські ігри» – чоловічу силу, –  ділиться враженнями провідний  інженер з охорони лісу ДП «СЛАП «Любешівагроліс» Іван Чесак. – Мені доводилося відправляти нашу команду на старті і зустрічати на фініші. Своїх найближчих суперників вони випередили майже на годину. Любешівагролісівські богатирі також були поза конкуренцією. У дисциплінах «перекидання» та «перенесення шин із додатковим вантажем», «піднімання 60-кілограмової колоди» та «перекидання її через перешкоди», «перетягування каната» їм не знайшлося рівних. Подвійна перемога! Приємно, що команда лісівників – серед найсильніших.

У програмі цього фестивалю, попри ватр, пісенних і мистецьких заходів, змагання байдарочників, спортивних турнірів, «Козацьких розваг», «Містечка розваг», дійства «На Івана на Купала» та великого концерту місцевих і зарубіжних виконавців, було щонайперше живе спілкування з природою і акцентування уваги на екологічних проблемах Любешівського р-ну.

Відкриття фестивалю відбувалося на стадіоні «Колос».

– Вода живить ліси, а ліси бережуть велику воду, – каже провідний інженер з охорони лісу ДП «СЛАП «Любешівагроліс» Іван Чесак. –        Цю гармонію води і лісу можуть побачити учасники регати. Ми цьогоріч також виставили команду каноїстів. Вони здобули 1 місце. Перемогу здобули і наші богатирі. Звісно, наше лісогосподарство також сприяло і в проведенні та організації цього неординарного дійства.

Цьогоріч поборотися за головний приз фестивалю виявили бажання рекордне число охочих – понад три десятки команд з України та Білорусі.

Нагадаємо, що засновником «Поліської регати» виступають НПП «Прип’ять-Стохід», Любешівська районна держадміністрація та Любешівська районна рада.

Молодь навчають  дбайливого ставлення до природи

Навчають лісівники свого ремесла та дбайливого ставлення до природи і молодь. До того ж використовують для цього різні способи, один із найефектиніших – шкільні лісництва. Для прикладу, на базі ДП «СЛАП « Любешівагроліс» працює три шкільні лісництва – Березичівське, В’язівненське та Люб’язівське. Вихованці лісництв є надійними помічниками лісівникам у їхніх повсякденних справах: постійно долучаються до лісокультурних робіт, заготівлі насіння, працюють у лісовому розсаднику, що на території Любешівського, Люб’язівського та Березичівського  лісництв.

Відкриття нової адмінбудівлі

Уже кілька років поспіль напередодні професійного свята лісівники Волині відкривають нове лісництво. У різних районах області. Такі традиції не порушуються навіть за непростих умов роботи. Так, у 2019 новозбудоване приміщення отримали працівники Залізницького лісництва ДП СЛАП «Любешівагроліс».

Місцеві люди одразу дали визначення новій  будівлі – найкраща фотозона. Ошатний будиночок із гарним парканом, зі смаком облаштованим ландшафтним дизайном. Окрім краси, лісівники-господарники подбали про необхідне для роботи – у господарській зоні необхідні гаражні будівлі для пожежної машини, інвентарю, пасічника.

– Напередодні нашого професійного свята я всіх радий бачити і вітати тут, на Любешівщині, в Залізницькому лісництві. Чому такі справи важливі і чому ми робимо на них акценти? Перш за все, це комфорт наших людей, тих, кому треба щодня повертатися з лісу.  Наші люди повинні мати достойне робоче місце. Недавно це лісництво було зовсім не таке, яким ми бачимо його сьогодні. І завдячуючи старанням колективу тепер маємо зовсім іншу картинку, – зазначив начальник Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Кватирко.

– На Любешівщині свято лісівників люблять, шанують та чекають. Тому що поважають самих лісівників. Спасибі за вашу чесну працю, порядність та відповідальність. Стосовно сьогоднішнього нашого заходу то, звичайно, це – свято. У цей непростий час, на жаль, дуже мало у нас є таких подій. Спасибі за цей труд, нехай усе у вас вдається, – наголосив голова Любешівської РДА Сергій Фесик.

Також, на урочистому відкритті Залізницького лісництва голова Любешівської районної ради  Петро Нагорний, за рішенням сесії районної ради, вручив Віктору Симоновичу  нагороду -  «Почесний громадянин Любешівського району» .

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Волинь, ліс
В тему

Останні матеріали