18 Квітня 2018
Новини

Почали створювати Українську помісну автокефальну церкву

Почали створювати Українську помісну автокефальну церкву

Президент починає процес створення Української помісної автокефальної церкви.

Тема, вперше порушена ще Віктором Ющенком, явно продиктована прийдешніми виборами і є ризикованим кроком на тлі загострення міжконфесійного протистояння – пише vesti-ukr.com.

В активі – автокефалії і УПЦ КП

Щоб оголосити про рішення звернутися до Константинополя, президент скликав лідерів парламентських фракцій. «Я, як президент, прийняв рішення звернутися до Вселенського патріарха з проханням надати Томос Української незалежної, точніше, помісної автокефальної церкви, – урочисто оголосив Петро Порошенко. – Необхідно звернення і керівника держави, і церковних ієрархій... Це буде абсолютно історична подія».

Лідерів фракцій президент попросив це звернення до патріарха Варфоломія підтримати, акцентувавши на тому, що країні потрібна церква, «молитовно поєднана з іншими помісними церквами, але яка адміністративно ніяк не залежить ні від Москви, ні від кого-небудь ще» (і пообіцяв, що церква не буде державною). Важливий момент: президент зазначив, що звернення вже підписали усі єпископи УПЦ КП. «Двері відчинені і для єпископів інших церков», – зазначив Петро Порошенко.

Дехто всередині УПЦ – найбільшої православної церкви країни – вважає, що розрахунок іде на те, що будь-хто з архієреїв УПЦ «здригнеться, спробувавши вскочити в потяг». А крім єпископів УПЦ КП, звернення до Варфоломія підписало і духовенство УАПЦ. В автокефалії був собор, підсумком якого стало узгоджене звернення до Константинопольського патріархату, на черзі – звернення від президента і Ради.

Офіційно в УПЦ заяву президента поки не коментували, проте заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ, протоієрей Микола Данилевич виступив з критикою, припустивши, що спроба створення державою єдиної церкви «закінчиться пшиком».

«Піджак до ґудзика не пришивають, а навпаки, ґудзик до піджака. І УПЦ із самого початку церковного поділу виступає за подолання розколу і Єдину Церкву – але на канонічних засадах».

Надання автокефалії без згоди інших помісних церков неможливе

Важливо, що, за словами президента, він мав тривалу зустріч із патріархом Варфоломієм, членами Синоду Константинопольського патріархату, які, за його словами, дали згоду на створення в Україні «автокефальної православної церкви». Але, на думку релігієзнавця Олексія Смирнова, надання автокефалії без згоди інших помісних церков неможлие.

За його словами, існує ще один варіант: Константинополь заявить, що Україна є його «канонічною територією», тоді він може прийняти до свого складу УАПЦ і УПЦ КП.

«Це однозначно передвиборний хід – проте незрозуміло, як він позначиться на рейтингах: об’єднання церков у такому форматі позитивно сприйме лише невелика частина виборців, тому питання спірне, навіть ризиковане, – вважає експерт. – Втім, тим же займався і Віктор Ющенко, запрошуючи в Київ Патріарха Варфоломія – і тоді процес завершився нічим».

В УПЦ КП, у свою чергу, відзначили: «Зараз, як ніколи, є підстави очікувати позитивного рішення Вселенського патріарха», – подякувавши президентові за підтримку й «активне сприяння».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему

Останні матеріали