17 Квітня 2018
Новини

Батьки не зможуть віддати дитину в ту школу, в яку захочуть

Батьки не зможуть віддати дитину в ту школу, в яку захочуть

Ті батьки, які хочуть цього року віддати своє чадо в перший клас, уже з 23 квітня можуть подавати документи для зарахування дитини в ту школу, до якої вона приписана по мікрорайону. Крім того, що із цього року вводиться дванадцятирічна система навчання, згідно з новим стандартом, існує ще і купа інших змін – пише vesti-ukr.com.

До школи не пізніше від 6 років і 11 місяців

Цього року правила вступу дитини до першого класу змінилися: батьки не зможуть віддати дитя в ту школу, в яку вони захочуть – це стосується безкоштовних державних установ. Тепер на сайті кожної школи до 23 квітня будуть опубліковані списки учнів, приписаних до неї по мікрорайону. В ці списки потрапляють діти, яким до 10 жовтня 2018 року виповнюється 6 років. Якщо дитина віком «до» навіть на місяць, її прізвища не буде в списку рекомендованих до зарахування та цього року вона не піде в школу. Винятком може бути приватна школа, але тільки після співбесіди і перевірки педколективом фізичної і психологічної готовності дитини.

Ще одна новинка – батьки не можуть залишити дитину ще на рік удома, якщо їй уже виповнилося 7 років або виповниться до 10 жовтня. Відмова від навчання в школі може бути в одному випадку – якщо дитина перебуває на домашньому навчанні і зарахована в школу-екстернат. Якщо це так, то в школу, до якої вона приписана по мікрорайону, необхідно принести довідку про те, що школяр числиться в іншому навчальному закладі. Відмова від школи після семирічного віку буде загрожувати батькам такої дитини проблемами зі Службою у справах дітей.

Читайте також: Класи планують розділити на сім зон і постелити ігровий килимок

Програма Нової української школи адаптована під програму садка, тобто зараз немає такого, що раніше діти вчилися рахувати до п’яти, а в школі повинні оперувати цифрами до ста, або з 1 вересня їй дадуть підручник, розрахований на дитину, яка  вже читає. Все буде побудовано в ігровій формі – розфарбовуючи картинки, першокласники вчаться рахувати, дивлячись мультики – дізнаються букви, а природні явища самі бачать під час дослідів. Окрім того, тепер урок не триває рівно 35 хвилин. Якщо першокласник втомився, він може встати з-за парти і піти в ігрову зону або зону творчості.

Учитель також повинен стежити за загальним настроєм класу. Якщо він бачить, що діти не активні навіть після 15 хвилин уроку, то повинен запропонувати фізкультхвилинку або зовсім перенести урок в зону гри і відпочинку. Тому перехід від садочка до школи для дитини не буде болючим ні в плані зміни методів навчання, ні в плані підвищеного навантаження. Через це не варто боятися віддавати сина чи доньку в школу в 6 років. Але при цьому потрібно пам’ятати, що кожна дитина індивідуальна й вона має бути готовою до школи в першу чергу емоційно і психологічно, тобто бути самостійною – вміти обслужити себе і розуміти правила поведінки в суспільстві.

Поодинокі парти і групові заняття

Діти більше не сидітимуть на уроках рядами по два учні за партою. Згідно з новими стандартами, всім першокласникам необхідні індивідуальні парти, які «ростимуть» разом з ними. Тобто  коли дитина витягнеться, їх можна буде підняти. Парти повинні бути легкими та мобільними – це пов’язано з тим, що на кожному уроці проходитимуть групові заняття. Залежно від тематики уроку парти можуть стояти буквою «П», по колу, згруповані по чотири або шість місць тощо. Розташування парт має мінятися не рідше, ніж раз на тиждень. Тому дитині повинно бути легко пересунути в потрібну локацію своє робоче місце.

Читайте також: У Новій українській школі не буде «домашки» та груп подовженого дня

Ще одна з вимог НУШ – наявність у класі виключно відкритих шаф, тобто всі підсобні матеріали, які використовуються для наочного пояснення уроку, не повинні бути заховані й закриті дверцятами шаф. Це потрібно для того, щоб дитина могла в будь-який момент підійти, доторкнутися, розібратися, адже більшість дітей в молодшій школі – сенсорики, тобто пізнають світ за допомогою дій, практики й експерименту.

Групові заняття і мобільні парти необхідні для того, щоб діти звикали бути легкими на підйом, легко  виходили зі звичної зони комфорту і вчилися адаптуватися до змінних  умов роботи. У кожному класі вчитель після знайомства з дітьми прописує з ними правила поведінки на уроках і в школі. Вони їх разом придумують, обговорюють і затверджують. У цьому і полягає демократичний сенс освіти. І, як показала практика, правила поведінки, які придумали самі діти й усвідомлено утвердили, набагато охочіше виконуються ними, ніж вказівка і заборони від учителя. Що стосується фінансування, все остаточно незрозуміло. Сьогодні обіцяють, що на кожен перший клас із держбюджету виділять по 52 тис. грн, окрім цього, першокласників забезпечать комп’ютером і ксерокопіювальною машиною. На що витратять виділені гроші, вирішувати будуть індивідуально в кожній школі. І якщо на щось коштів не вистачить, то залучатимуть спонсорську допомогу та благодійні внески батьків.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему