16 Квітня 2018
Новини

Завтра Радониця - помоліться за покійних родичів!

Завтра Радониця - помоліться за покійних родичів!

Цього дня важлива особливо панахида: за покійного виймуть з особливої проскури частинку, а потім на знак обмивання його гріхів опустять у Чашу зі Святими Дарами.

У вівторок другої седмиці по Пассі Православна Церква встановила поминання покійних. У народі цей день називають Проводами, або Радоницею. За місцевими звичаями в Українській церкві Проводи можуть відбуватися на Світлому тижні чи на Фомину неділю. Цього дня християни ніби розділяють пасхальну радість воскресіння Спасителя із членами Церкви, що вже залишили цей світ. За свідченням святителя Іоанна Златоуста (IV ст.), це свято відзначалося на християнських кладовищах уже в давнину.

Етимологічно слово «радониця» походить від слів «рід» і «радість», причому особливе місце Радониці в річному колі церковних свят – відразу після Світлого пасхального тижня – ніби зобов’язує християн не тужити і не нарікати з приводу смерті близьких, а навпаки, радіти їхньому народженню в інше життя – життя вічне. Перемога над смертю, отримана смертю і воскресінням Христа, витісняє смуток через тимчасову розлуку з рідними.

Зазвичай цього дня після літургії звершується панахида, в яку включаються і пасхальні співи.

Особливу допомогу покійним чинять поминання в церкві. Перш ніж відвідати кладовище, кому-небудь з родичів слід прийти в храм на початок служби, подати записку з ім’ям покійного для поминання у вівтарі. Найкраще, якщо це буде поминання на проскомідії, коли за покійного виймуть з особливої проскури частинку, а потім на знак обмивання його гріхів опустять у Чашу зі Святими Дарами. Відслужити Панахиду, а потім на кладовищі у молитві за покійних розділити з ними Пасхальну радість.

Треба пам’ятати, що традиція залишати їжу, пасхальні яйця на могилах – це язичництво, яке відродилося в Радянському Союзі, коли держава переслідувала православну віру.

Коли переслідують віру – виникають тяжкі забобони. Душам наших покійних близьких потрібна молитва. Неприйнятний із церковного погляду обряд, коли на могилі ставлять горілку і чорний хліб.

Покійним потрібна наша старанна молитва, наше чисте серце і тверезий розум, милостиня, що подається за них, але ніяк не горілка.

Не потрібно також залишати на могилі їжу, краще віддати її жебракові або голодному як милостиню за померлих.

На закінчення Світлого поминального дня священнослужителі підходили до могил покійних, на запрошення їхніх родичів, поіменно молилися за тих, хто відійшов у вічність, освячували пам’ятники та окроплювали присутніх святою водою.

За матеріалами netishyn-sobor.net.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему