10 Січня 2018
Новини

Чому в Україні серед зими настала весна і коли чекати морозів

Чому в Україні серед зими настала весна і коли чекати морозів

Незважаючи на прогнози про холодну зиму, в Україні погода продовжує дивувати температурними рекордами – про це пише vesti-ukr.com.

Синоптики кажуть, що всьому виною природні катаклізми, які обрушилися на Європу, однак аномальне тепло незабаром може змінитися морозами. Але сильного холоду чекати не варто.

Нагадаємо, синоптики спочатку прогнозували Україні досить холодну і довгу зиму, але пізніше майже одноголосно стали говорити про те, що температура практично весь сезон протримається трохи вище від норми, через що нинішня зима, за передбаченнями метеорологів, буде набагато теплішою, ніж звичайно.

Аномальні перепади температур раніше, ніж належало б, розбудили у Миколаївському зоопарку бабаків, за якими зазвичай пророкують весну. Трапилися й інші невластиві для січня події – в Одесі через те, що температура досягла рекордних +10 і +12 градусів, посеред зими розцвіли сакури.

В Укргідрометцентрі кажуть, що в найближчий тиждень, особливо в нічні години, стоятимуть морози до -5...-7 °C. Синоптик Наталка Діденко в своєму «Фейсбуці» повідомила, що найближчих сім діб утримається холодна погода, а до кінця тижня, 13 – 14 січня, морози посиляться. Вдень буде тепліше, але температура тільки в південних областях ледь підніметься вище від нуля.

«Потепління в Україні сталося через те, що до нас останнім часом надходили теплі повітряні маси з Атлантики. Найближчі 6 – 8 днів переважатиме антициклон з центром у Прибалтиці, через що очікується прохолодна погода: вночі температура сягатиме -5...-10 °C, у східній частині країни – до -13 градусів, – каже заступник голови Укргідрометцентру Анатолій Прокопенко. – А після 19 – 20 січня ми очікуємо можливої ??зміни повітряних мас, через що прийдуть опади, хоч і трохи потеплішає.

Як розповіла заввідділом синоптичної метеорології Українського гідрометеорологічного інституту Віра Балабух, кілька найближчих днів ще протримаються морози, а потім температура знову підвищиться. «Ще кілька днів буде холодно. Тенденція до потепління, зокрема і в січні, у нас спостерігається вже не перший рік, і 2017-й лише поповнив лави теплих років, так як у грудні температура по Україні була на 4 – 7 градусів вище за норму, що в деяких регіонах практично відповідало жовтню і листопаду», – каже Балабух.

А ось народний синоптик Леонід Горбань вважає, що причиною аномального тепла в січні став ураган «Кармен», який обрушився на Європу в новорічні вихідні. Тоді під прицілом стихії виявилось узбережжя Франції, де через шквальний вітер у 130 км/год без електрики залишилося приблизно 40 тисяч будинків. «Ураган приніс в Європу маси теплого повітря, які й забезпечують зараз теплу погоду. При цьому хрещенські морози будуть повсюдно – похолодає до -10...-15 °C. Але в кінці січня знову буде терпимо: -5...-6 градусів. Лютий же вдасться значно холоднішим за січень, і морози протримаються більшу частину місяця до перших днів березня», – прогнозує Горбань. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему