7 Грудня 2017
Новини

Через нову загрозу багатії масово скуповують бункери

Через нову загрозу багатії масово скуповують бункери

Загострення відносин між США і Північною Кореєю, пов’язане з розробкою Пхеньяном ядерної зброї, призвело до того, що в Америці, Японії та інших країнах сильно виріс попит на приватні притулки від ядерної загрози.

Американська компанія Rising S, яка будує такі бункери, заявила про збільшення продажів на 90% протягом останнього часу. Варто зазначити, що такий ажіотаж навколо бункерів не перший. Ще на початку 60 років минулого століття, під час Карибської кризи, коли була дуже висока ймовірність початку ядерної війни, притулки були на слуху. Пізніше, за часів Брежнєва, Картера, Рейгана, коли в черговий раз загострювалися відносини між СРСР і США, американці також будували приватні бункери.

І зараз в різних точках Сполучених Штатів з’являються приватні притулки, які, як правило, облаштовують в списаних військових об’єктах. Але ними можуть скористатися тільки заможні американці, оскільки вартість одного кондомініуму в такому комплексі – від 3 до 15 мільйонів доларів.

Так, наприклад, в колишньому підземному ракетному комплексі в штаті Канзас обладнаний бункер Survival Condo. Це розкішний багатоквартирний житловий комплекс, розташований на 15 підземних поверхах. Стіни побудовані з укріпленого епоксидною смолою бетону товщиною в 3 метри і здатні пережити прямий ядерний удар, а купол бункера може протистояти вітрам швидкістю понад 750 кілометрів на годину. Комплекс призначений для комфортного проживання 70 осіб і має достатньо ресурсів для довгих років автономного існування. Житла обладнані всіма сучасними зручностями: плазмовими телевізорами, басейном, театром, спортивним залом, школою і бібліотекою, і навіть невеликим хірургічним кабінетом.

Підземні сховища є і в Європі. Так, в німецькому селі Розенштейн є бункер, який визнаний одним з найбезпечніших споруд у світі на рівні п’ятизіркового курорту. В Японії також різко виріс попит на будівництво приватних бункерів. Фірма, що спеціалізується на будівництві подібних об’єктів, тільки за квітень 2017 року сягнула річного рівня продажів.

Хоча експерти досить скептично ставляться до ефективності цих бункерів. Деякі вчені вважають, що відсидітися в такому бункері можна при запасі продуктів і води кілька днів або тижнів, але тільки під час техногенних або природних катастроф. А ось в ядерній війні навряд чи врятує навіть найдосконаліший бункер з усіма автономними системами. Причина в тому, що під час так званої ядерної зими (коли в атмосферу підніметься від вибухів бомб величезна кількість пилу і вона на багато років перекриє сонячне світло) на всій планеті почнеться льодовиковий період. Але суть навіть не в цьому, а в тому, що застосування потужної ядерної зброї спровокує на Землі жахливі за силою землетруси з небаченими в історії людства тектонічними руйнуваннями. А це означає, що всередині будь-якого бункера змістяться перекриття і почнуться обвали. Небезпека ще й у тому, що в бункерах довготривалої дії (роки і десятиліття) тектонічні зрушення навіть на один сантиметр можуть викликати аварію атомного джерела електрики і тепла, схожу з аварією на Чорнобильській АЕС. І в цьому випадку від радіації ніщо вже не врятує.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ
В тему

Останні матеріали