19 Березня 2018
Новини

Вибори президента Росії-2018: як голосували екс-українці і що відбувалося в Криму

Вибори президента Росії-2018: як голосували екс-українці і що відбувалося в Криму

Вибори президента Росії в Україні стали подією. Незважаючи на те, що влада за будь-якої зручної і незручної нагоди заявляє про те, що Україна не має нічого спільного з «країною-агресором», самі ж вони зробили все, щоб до голосування в сусідній державі була прикута максимальна увага – пише vesti-ukr.com.

Все почалося із заяви націоналістів, які запевнили, що не дадуть громадянам Росії проголосувати в посольствах, як це передбачає міжнародне право. Потім виступив глава МВС Арсен Аваков. Він сказав, що до дипломатичних установ РФ у день виборів матимуть доступ тільки дипломати, оскільки влада Росії не відмовилася від проведення виборів на території анексованого Криму.

Так і сталося. У Києві будівля була оточена поліцією – число патрульних у місті різко посилили в очікуванні можливих провокацій ще кілька днів тому. Поруч із посольством близько сотні представників ВО «Свобода», «Правого сектору», «Нацкорпусу» влаштували перформанс – запалили фаєри і встановили шибеницю, на яку поставили ляльку Путіна. Тож декілька росіян, які прийшли проголосувати на дільницю, побачивши поліцію, шибеницю і фаєри, ретирувалися.

Читайте також: Європейські країни засудили «вибори» на території Криму

Не дали громадянам РФ проголосувати і в інших українських містах. В Одесі повідомили про те, що консульство, мовляв, заміноване (природно, ніяких вибухонебезпечних предметів там не виявилося), а у Львові біля заблокованого консульства радикали організували «коридор ганьби» для тих, хто прийде голосувати. У підсумку в Україні не змогли проголосувати близько півмільйона росіян, які у нас живуть.

Явку забезпечили

У Росії тим часом уже зранку фіксували мало не рекордну явку. Наприклад, на Чукотці (до полудня за московським часом ділянки тут уже закрилися) – 76%, у Москві на 12:00 явка була вже 18%, що в 4,5 разу більше, ніж на муніципальних виборах, а до 15:00 – 40%. У цілому по країні до 17:00 явка сягнула 51,9%. Хоча жодної інтриги на президентських виборах не було. Їх, власне, так і називали «вибори Путіна».

Читайте ще: Путін переміг у першому турі виборів глави держави

Феномен явки пояснювали технологією – масштабною інформаційною кампанією про дату виборів і можливістю голосувати за місцем тимчасової реєстрації, «відкріпними». Виявили бажання скористатися цим правом чотири мільйони росіян. Найбільш популярним містом для переїзду росіян є Москва.

Шоу на дільницях

На виборах було багато шоу. Наприклад, у Москві на одній з ділянок організували ворожіння на книзі «Євгеній Онєгін» (треба було назвати сторінку і рядок і таким чином дізнатися про майбутнє), на іншій ділянці виборців розважали величезні фігури казкових персонажів, а 18-річних виборців, які вперше проголосували на президентських виборах, заохочували квитками на концерт. Вибір репертуару досить несподіваний – концерти Надії Кадишевої та гурту «Руки вгору». Виставляли свої фото з дільниць у соцмережі й зірки. Наприклад, «новий росіянин» Жерар Депардьє проголосував у Парижі, а Алла Пугачова побажала майбутньому президентові словами Воланда: «Ні про що не просити».

Як голосували колишні українці

У 2016 році, за даними Федеральної міграційної служби, громадянами РФ стали 100 696 українців. У 2017-му – 85 119. Ще 67 022 українцям було видано документи про посвідку на проживання. Вирішивши жити в Росії, вони вельми невтішно відгукуються про Україну. Більш того, запевняють: голосують за Путіна.

«Напередодні отримання паспорта я відправила в МЗС лист: відмовляюся від українського громадянства на користь російського. Минув уже рік, мені ніхто не відповів. Український паспорт просто лежить удома, я ним не користуюся, – розповідає уродженка Харкова Тетяна. – У виборах, звичайно, дуже хотілося взяти участь. Проголосувала за Путіна. Торік він доручив спростити отримання паспорта. Мій голос – на знак подяки. Якби Янукович не втік, то і я залишилася б в Україні. Він крав, але хоча би давав людям жити. Зараз влада краде в три рази більше і з населенням не ділиться. В Україні вже все розкрадено. Яке майбутнє чекає цю країну?»

Ще більш категоричний уродженець Донецька Антон. Він отримав російське громадянство разом з дружиною і дочкою в 2017 році. «Звичайно, ми з дружиною за Путіна. Українці можуть сказати: як так, він же ваші домівки в Донецьку обстрілював. Але це не так: Путін нас захищав, і взагалі він увесь Донбас годує вже який рік», – розповідає Антон. До переїзду в Росію він працював на шахті. Зараз же по півроку проводить у Магадані – виконує підготовчі роботи на золотих копальнях. Дружина з донькою живуть у Підмосков’ї. «Я заробляю 350 тис. руб. у місяць (майже $6 тис.)», – зазначив Антон.

Ще одна сім’я українців з Нікополя, що переїхали в Росію, також підтримує Путіна. «Він веде війну в Сирії, на Донбасі, а до своєї країни не підпустить нікого. Жити в Росії безпечно», – аргументує сім’я свій вибір. Утім, про події в Україні тут дізнаються тільки з російських передач, а тому уявлення про Батьківщину тут однобоке.

Як голосував Крим

Головною відмінною рисою виборів президента РФ стала участь у голосуванні Криму. До анексії півострова була приурочена і дата. Нагадаємо, 18 березня 2014-го Держдума проголосила Крим «російським».

Станом на 15:00 ділянки в Криму відвідали 53,8% виборців. В абсолютних числах це 800 тисяч осіб з майже півтора мільйона. У Криму, як у російських містах, виборчі дільниці були прикрашені трибарвними кулями. На виході з будівель встановили збиті з дощок бюджетні конструкції. Їх обтягнули плакатом «Крим вибирає президента!» в кольорах триколора. На цьому тлі кримчани могли сфотографуватися.

Щоб усі зрозуміли, з яким хештегом викладати знімок у соцмережі, його також виготовили і пропонували брати в руки – #КримГолосует, #Япроголосовал. А в Севастополі людям видавали медалі з назвою міста та посвідчення. У них зазначено, що севастополець – учасник «референдуму» 2014 року.

До речі, далеко не всі кримчани задоволені виборами. «Ціни високі. Не все збулося, що обіцяв Путін. Потік туристів не хлинув. Уся надія тільки на міст. Є шанс, що коли він запуститься, людей з материка (мають на увазі територію РФ) буде більше влітку і продукти подешевшають», – розповів кримчанин Сергій Головін. Він узяв участь у виборах, але свого кандидата не назвав. Мешканка Ялти Катерина С. віддала свій голос за Путіна. «Якби сильно потрібен був Крим, Київ не перекривав би нам світло з водою. Слова не варті нічого», – обурена вона.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ
В тему