6 Грудня 2017
Новини

Помер король, який зрадив Гітлера

Помер король, який зрадив Гітлера

Колишній король Румунії Міхай I помер у вівторок, 5 грудня, в своїй швейцарській резиденції в віці 96 років. Пишуть ЗМІ із посиланням на Королівський будинок Румунії.

Відзначається, що в березні 2016 року в колишнього монарха було діагностовано онкологічне захворювання. Після цього він переніс операцію і залишив суспільне життя. Хранителем корони стала його старша дочка Маргарета.

У Міхая залишилися п’ять дочок, п’ять онуків і три правнуки і правнук.

1941 року Румунія вступила у Другу світову війну на боці гітлерівської Німеччини.  1944-го, коли радянські війська наблизилися до румунського кордону в результаті Яссько-Кишинівської операції, Міхай об’єднався з антифашистською опозицією і оголосив війну Німеччині. Пізніше, 1945 року, Йосип Сталін нагородив монарха орденом «Перемога». Таким чином, він є одним з п’яти іноземців-кавалерів цього вищого радянського військового ордена.

У грудні 1947 року румунський уряд скасував у країні монархію, і Міхай був змушений емігрувати до Швейцарії. Знову відвідати Румунію він зміг тільки 1992 року, а 1997-го йому було повернуто румунське громадянство. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ
В тему