4 Грудня 2017
Новини

"Ангельське" терпіння Польщі

Заява міністра закордонних справ Польщі Вітольда Ващиковського про "ангельське" терпіння щодо України, вельми цікаве в контексті останніх подій.

Як відомо, зараз в Польщі при владі люди, які провалюють зовнішню політику, стосовно Європейського союзу. Варто відзначити, що навіть заява колишнього прем'єр-міністра Польщі, а нині голови Європейської ради Дональда Туска, про те, що нинішнє керівництво Польщі грає на руку Путіну, показує, що зміни в польській політиці відбулися серйозні. Дональд Туск і перший президент незалежної Польщі Лех Валенса вже неодноразово говорили, що риторика нинішньої Варшави щодо Києва відштовхує країни, чого тільки і чекають в Москві.

У Польщи справді було багато шансів стати одним з лідерів Європейського союзу, країна стрімко набирала економічну і політичну роль, їй все більше віддавали привілеїв і повноважень. Але, в якийсь момент в поляків заграла стара-нова пісенька про Велику Польщу.

В країні почався реальний і дуже сильний підйом націоналізму, за що навіть були введені санкції з боку ЄС. Керівництво Польщі почало висловлюватися у стилі кремлівських політиків про те, що воно "не допустить спотворення історії". Полетіли звинувачення в сторони Києва та Німеччини, в результаті яких можна спостерігати, як ще недавно дуже дружня і стрімко набираюча авторитет Польша, перетворюється в регіональну країну із комплексами.

Пан Качинський разом зі своєю партією "Право і справедливість" взявся активно розкручувати ідеї, які були не притаманні країні, поки ті ж самі європейці вкладали в економіку Польщі величезні кошти. Провал у зовнішній політиці змушує польську еліту знову звернутися до старих, я б навіть назвав "шовіністичних" ідей. Адже саме Польща була однією з країн, яка активно протистояла розміщенню біженців з близького сходу у себе в країні. Була і ще одна така країна - це, як не дивно, Угорщина. Так, та сама Угорщина, де при владі перебуває прокремлівський Віктор Орбан. Будапешт вже заявляв, що буде блокувати всі намагання України на шляху євроінтеграції, поки не буде скасовано закон про освіту. Не треба бути особливо обізнаним у політичних та історичних процесах, аби зрозуміти, що Польща, у якої також великі претензії до України, скоро почне робити подібні заяви. Так це і сталося.

Основна претензія поляків полягає в тому, що Україна нібито блокує ексгумацію останків польських громадян на своїй території. Навіть на фоні того, що нещодавно польські націоналісти розібрали пам'ятник воїнам УПА, а його останки пустили на будівництво дороги. Цей цинічний вчинок, чомусь не викликав реакції польського керівництва. Але при тому воно заявляє про "ангельське" терпіння. Так в чому ж воно полягає? Польща хоче провести ексгумацію останків? Ні. Насправді Варшава хоче поставити на їх місцях свої пам'ятники. Це потрібно не для сьогодення, а для майбутнього, оскільки сучасні польські політики думають так само, як і в Кремлі. Де стоять пам'ятники, де була війна, там наша потенційна територія. Тому в Росії так активно обурюються знесенню або перенесенню радянських пам'ятників у країнах Європи.

Нагадуємо, що на території Німеччини, яку звільняли від нацистів не тільки радянські, але і американські солдати, немає пам'яток США. Немає ніякого пафосу, ні криків з приводу із знесення або перенесення, оскільки і зносити нема чого. Хоча американські солдати теж заслужили на честь і довгу пам'ять. Просто в США ніколи не було того совкового менталітету, пам'ятники своїм воїнам вони ставлять у себе. Радянський союз не ставив пам'ятники, а позначав "свою територію". І, мабуть, сучасне польське керівництво, яке навчалося ще при комуністах, активно це ввібрало і ніяк не може витравити.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ
В тему