29 Листопада 2017
Новини

Порятунок НАЗК, «рішучі реформи» та «совок» у головах

Порятунок НАЗК, «рішучі реформи» та «совок» у головах

Національне агентство з протидії корупції (НАЗК) намагається всіма правдами і неправдами позбутися співробітників, які розкрили корупційні дії у нещодавно створеному органі.

Кілька днів тому співробітниця НАЗК Соломатіна Ганна повідомила, що деякі представники антикорупційного органу виправляють «помилки» в деклараціях чиновників, щоб вони не викликали запитань у правоохоронних органів. Так буває в нашій країні, коли орган, який був створений для того, щоб виявляти і виводити на чисту воду корупціонерів, займався рівно протилежним – порятунком тих самих корупційних чиновників.

Голова НАЗК Наталія Корчак, з притаманною українським чиновникам хамовитістю, заявила, що вона не коментуватиме «хворобливі уявлення якоїсь жінки». Крім того, чиновниця заявила, що якщо є факти корупції, то їх повинні перевірити правоохоронні органи. Й ось тут почалася друга частина Марлезонського балету. Після того, як справу про корупцію в НАЗК почали розслідувати детективи Національного антикорупційного бюро (НАБУ), тут же заметушились інші «антикорупційні органи». Зокрема, Генеральна Прокуратура, яка кинулася захищати НАЗК (хоча ця функція ніколи не входила до повноважень обвинувального органу). В НАЗК негайно висунули низку звинувачень до керівництва НАБУ. І – о диво! – вже через якийсь час справа про корупцію була забрана у НАБУ під приводом конфлікту інтересів між співробітниками та передана для розслідування в СБУ. «Рішучий реформатор» Юрій Луценко, а заодно і його безпосередній шеф Петро Порошенко, зробили все можливе, щоб справу про корупцію в НАЗК не розслідувало НАБУ.

Пані Корчак уже ввійшла в кураж і почала звинувачувати українців у тому, що у них надто багато уваги до неї самої та її сім’ї, заявила, що «суспільство показилося». Ну звичайно, чому це люди стали так цікавитися сім’єю чиновниці, у якої за роки роботи в антикорупційному органі раптом почали з’являтися дорогі автомобілі та великі суми грошей. При тому вона не забуває апелювати, кажучи, що у нас у країні правосуддя ще ніхто не відміняв. Природно, ніхто не відміняв, і, судячи з її дій, такого правосуддя, яким воно є на сьогодні, ніхто скасовувати не збирається.

Нагадаємо, що Ганна Саламатіна розповіла, що саме з Адміністрації Президента і з СБУ приходили вказівки виправити ту чи іншу декларацію чиновника.

Народний депутат Мустафа Найєм повідомив, що вже 14 днів чекає відповіді від НАЗК на депутатський запит щодо причин звільнення співробітників, які розповіли про корупцію в органі. Пані Корчак вибрала старовинну схему, що була притаманна ще чиновникам часів Януковича й озвучена тодішнім прем’єром Азаровим: та пішли ви!

Тим часом сьогодні з Ганни Соломатіної зняли охорону, її адвокат Богдан Яворський направив до СБУ запит про надання його підзахисній охорони, оскільки її життю загрожує небезпека.

Як бачимо, картина складається дуже барвиста. Чиновник, який розповідає про можливу корупцію в НАЗК, усіма правдами і неправдами виштовхується з органу. Тим часом ГПУ займається передачею справи про корупцію в підконтрольну Адміністрації Президента Службу безпеки України, незважаючи на те, що у своїх заявах Соломатіна прямо вказала, що до корупції в НАЗК причетне і керівництво СБУ. Тобто в цьому випадку для глави ГПУ Юрія Луценка конфлікту інтересів немає.

У висновку нагадаю, що у нас на фронті є безліч жінок, які сотнями витягували поранених українських військових, ризикуючи своїм життям. Є в нас у країні й жінки-волонтерки, які часто, нехтуючи особистим життям, родиною, роботою, збирають для наших бійців продукти, одяг, медикаменти й інші необхідні на фронті речі. Але жінкою третього тисячоліття, в поданні нашої влади, є саме дружина Юрія Луценка Ірина. Яка на нагородження примудрилася прийти в сережках за 161 тисячу гривень. Свого часу таку нагороду отримала інша яскрава представниця української політики Ганна Герман, за вірну службу Віктору Януковичу. Як бачимо, традиції не змінюються. Можна дістати людину із «совка», але не можна дістати «совок» з людини. Почекаємо.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему