27 Листопада 2017
Новини

У дідуся в голові 30 років росли гриби

У дідуся в голові 30 років росли гриби

Грибкова інфекцію 30 років прекрасно почувалась у голові 70-річного американця.

Старший чоловік звернувся в клініку зі скаргами на зміни в психіці, пише видання Science Alert. Виявляється, що у нього було захворювання, яке називається гістоплазмозом – стан, викликаний вдиханням спор гриба під назвою Histoplasma capsulatum.

Спочатку чоловік скаржився на забудькуватість і плутанину фактів. Проведена експертиза показала ушкодження в головному мозку, й лікарі побоювалися найгіршого – метастатичних злоякісних новоутворень. Проте коли вони провели детальніше обстеження на МРТ, результати виявилися неймовірними. Медики виявили у голові пацієнта гранульоми, що відповідають Histoplasma capsulatum.

При цьому, як зазначається, чоловік мешкав у штаті Аризона і не залишав країну багато років.

Останнім місцем, куди він здійснив візит і де міг підчепити грибок (принаймні саме цю мандрівку згадав американець), була Північна Кароліна, куди він мав коротку подорож… 30 років тому.

Гістоплазмоз, також відомий як печерне захворювання, поширений у таких районах, як долини річок Міссісіпі та Огайо, але точно не в Аризоні.

Крім того, кількість хворих на гістоплазмоз є низькою: захворювання спостерігається у 3,4 випадках на 100 000 людей у віці 65 років і старше, повідомляють дослідники.

Але спори, потрапивши в його тіло, всі ці роки не давали про себе знати. Хоча зазвичай симптоми захворювання проявляються через 3 – 17 днів після вдихання спор.

Як зазначили лікарі, це унікальний випадок, оскільки у пацієнта не було раніше виявлено цю інфекцію і протягом багатьох років воно протікало без симптомів.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ
В тему