27 Листопада 2017
Новини

Польського історика, який читав лекції про Великий терор, видворили з Росії

Польського історика, який читав лекції про Великий терор, видворили з Росії

Федеральна служба безпеки Россії затримала та видворила з країни польського історика Хенрика Глембоцького. Про це повідомляє Інститут національної пам’яті Польщі, пише Україна Кримінальна.

Хенрик Глембоцький – доктор наук, науковий співробітник Ягеллонського університету. Він перебував у Росії з 14 листопада. Проте 22 і 23 листопада історик провів відкриті лекції в офісі петербурзького відділення «Меморіалу» і Польському інституті в Санкт-Петербурзі. Його доповіді були присвячені долі поляків та  річниці «польської операції» НКВС під час Великого терору 1937–1938 років.

А вже наступного дня, 24 листопада, історика затримали в Москві, коли він виходив з поїзда, і вручили розпорядження ФСБ, у якому йшлося, що він повинен покинути територію Російської Федерації протягом 24 годин.

«Рішення ФСБ без вказівки фактичної причини видворення і можливості його опротестувати означає одночасно заборону на новий в’зд на територію Росії, а отже, і блокування доступу до архівів», – сказано в повідомленні Інституту національної пам’яті Польщі.

Російська сторона поки ситуацію не прокоментувала.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ
В тему