22 Листопада 2017
Новини

Меркель прискорює свій політичний захід

Меркель прискорює свій політичний захід

Ангела Меркель учора все ж заявила, що єдиний вихід із ситуації з фіаско формування урядової коаліції лише один – перевибори. Тобто навіть без узгодження позиції із цього питання з президентом ФРН, представником латентно-проросійської партії СДПН Франком-Вальтером Штайнмаєром, який би підтримав ідею перевиборів двома руками, віце-канцлер пішла деструктивним шляхом. І, по суті, цей вибір можна вважати кінцем кар’єри Ангели або, простіше кажучи, піке.

Так, зараз ми можемо спостерігати захід сонця Ангели. Хоча він почався набагато раніше, в не такому вже й далекому, але фатальному для багатьох 2014-му, коли на територію України вторглися російські війська.

На той момент Німеччина була гегемоном Старого світу, з яким хоч трохи намагалася конкурувати Великобританія. При цьому досить м’яка політика Німеччини щодо Росії, яка була одним з найбільших бізнес-партнерів Дойчлянд, витіснила її з передової геополітичних баталій. Адже, крім заклопотаності і стривоженості, Берлін не виявляв надмірної ініціативи навіть у питаннях санкцій, які в основному ЄС продовжують не перший рік поспіль, але не розширюють настільки болісно, як США.

Неабияк репутація Ангели була зіпсована і кризою з біженцями, а також нав’язуванням країнам ЄС зобов’язання поселити їх у себе. Комплекс провини, який став наслідком далекого минулого, створив кризу і нерозуміння не тільки всередині ЄС, але і ФРН. При цьому гуманітарну катастрофу з біженцями в першу ж чергу спровокувала Росія, повною мірою розгорнувши своє втручання в сирійську громадянську війну.

Підсумком виявилися парламентські вибори 2017 року, які показали, що ХДС/ХСС втратили більше 10% своїх прихильників, набравши лише 32,9% голосів. У свою чергу проросійські партії СДПН і «Альтернатива для Німеччини», готові визнати окупований Крим російським, почуваються значно впевненіше.

У СДПН її президент і міністр закордонних справ періодично пропонує зняти з Росії санкції, а «Альтернатива» здобуває все більшу популярність, особливо на тлі кризи з біженцями.

Дивно, але втрата позицій не стала попередженням для Меркель у її рішенні про перевибори. Шансів докорінно змінити ту ситуацію, в якій вона та очолювана нею політична сила зараз опинились, у неї не буде, а ось позиції суперників перевибори якраз, навпаки, зміцнять.

А тому нерішуча фрау лише прискорює своє заходження за політичний обрій. І, що найсумніше, саме такий поворот – на руку Кремлю. А тому Німеччина в 2018-му ще може нас неприємно здивувати. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ
В тему