20 Листопада 2017
Новини

З'явилася перша у світі цифрова таблетка

З'явилася перша у світі цифрова таблетка

Ліки з датчиком будуть стежити, наскільки своєчасно пацієнт приймає препарат – пише tass.ru. 

Американські чиновники з управління санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів (агентство Міністерства охорони здоров’я і соціальних служб США; FDA) видали дозвіл на випуск унікальних високотехнологічних ліків. Вони самі стежитимуть, як часто і в якому дозуванні пацієнт приймає таблетки. Подробиці розробки повідомляє агентство Reuters.

IT-ліки – це наступна версія вже існуючого препарату компанії Otsuka Pharmaceutical Co Ltd Abilify від шизофренії, біполярного розладу і депресії. Але разом з минулими діючими речовинами тепер до складу пігулки входить мікроскопічний пристрій стеження, розроблений Proteus Digital Health. Завдяки цій системі лікарі можуть отримати об’єктивну картину терапії, з’ясувавши, чи дійсно хворий приймає ліки за графіком.

У датчика немає ні батареї, ні антени, й активується він, намокнувши від шлункового соку при ковтанні пігулки. Слина замикає ланцюг між мідною та магнієвою пластинами, генеруючи крихітний електроімпульс. Його достатньо, щоб відправити сигнал з датчика таблетки на спеціальний пластир, наклеєний на тіло пацієнта. З нього дані надходять у мобільний додаток, за допомогою якого відстежувати прийом ліків може як сам пацієнт, так і його лікар.

Чиновники, які схвалили вихід цифрових таблеток на ринок, вважають, що потенціал у розробки величезний, хоча це лише перші кроки в цьому напрямку. Можливість відстежувати прийом ліків, призначених при психічному захворюванні, може бути важлива для пацієнтів, хоча здатність цифрової таблетки покращувати терапію в цілому ще не була доведена.

«FDA підтримує розробку і використання нових технологій у ліках і прагне працювати з компаніями, щоб зрозуміти, які технології можуть принести користь пацієнтам», – сказав Мітчелл Матіс із Центру оцінки та дослідження лікарських засобів FDA.

У довгостроковій перспективі такі цифрові таблетки можна буде використовувати для допомоги іншим хворим, яким необхідні медичні процедури за розкладом, наприклад ін’єкції інсуліну для хворих на діабет.

Поки ж нерегулярний прийом ліків залишається поширеною проблемою в лікуванні багатьох, особливо хронічних, захворювань. Причому небезпеку становить не тільки пропускання прийому необхідної дози, але і передозування препаратом через повторний прийом таблеток. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ
В тему