16 Листопада 2017
Новини

Частини тіла тепер друкуватимуть на 3D-принтері

Частини тіла тепер друкуватимуть на 3D-принтері

Шведська компанія Cellink уміє друкувати людські вуха й носи.

Сам процес нагадує вишивання – неначе якась швейна машина в стилі хай-тек гаптує на одязі емблему. Але ось предмет потроху набуває обрисів, підіймається над поверхнею… На склі виростає ніс, утворений за допомогою біочорнила, яке містить живі клітини людського тіла. Він яскраво світиться під ультрафіолетовими променями. Це тривимірний біодрук. Пише ВВС. Україна.

Як зазначено в повідомленні, не мине й 20 років, як завдяки цьому можна буде створювати справжні органи, цілком придатні для пересаджування людині.

Генеральний директор і співзасновник маленької шведської компанії Cellink Ерік Ґатенгольм і партнер-співзасновник Ектор Мартінес мають великі амбіції щодо таких інновацій. Створена минулого року компанія Cellink в Гетеборзі, вже стала світовим лідером у галузі біодруку. І зупинятися на досягнутому Ерік не планує.

"Мета полягала в тому, щоб змінити світ медицини. Ось так просто, - каже Ерік. - Ми хотіли, щоб цю технологію запровадили в усіх лабораторіях світу".

Підприємливий Ерік помітив ринкову нішу для біочорнил – рідини, до якої можна домішати живі клітини людського організму, а потім роздрукувати їх на 3D-принтері. Компанія Cellink виготовляє це чорнило з целюлози, яку виготовляють зі шведських лісів, а також із альгінату, добутого з водоростей Норвезького моря.

Ще в 2014 році біочорнило, за допомогою якого академіки та фармацевтичні компанії виконували дослідження клітин, зазвичай змішували в лабораторіях самі науковці. Купити його в інтернеті було неможливо.

Але в Еріка з'явився план: вивести технологію біочорнила за межі Університету Чалмерза і стати першою компанією в світі, яка продаватиме в інтернеті стандартизоване чорнило, придатне для змішування з клітинами будь-якого типу. Придбати це чорнило можна разом з доступними за ціною 3D-принтерами.

За перший рік діяльності продажі сягнули позначки в 1,5 млн доларів. Тепер у компанії 30 працівників. Головний офіс розташований у Швеції, але також є три додаткові офіси в США. База клієнтів налічує покупців у понад 40 країнах.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ
В тему