13 Листопада 2017
Новини

Вчені виявили наднову зірку-зомбі

Вчені виявили наднову зірку-зомбі

Небесне тіло дивним чином залишалося яскравим після пережитого вибуху.

Міжнародна група вчених із Каліфорнійського університету в Санта-Барбарі відкрила нетипову наднову зірку iPTF14hls, яка пережила катастрофічний вибух, що мав би її знищити. Проте ось уже кілька десятиліть небесне тіло продовжує залишатися яскравим, передає Корреспондент.net з посиланням на Live Science.

Вперше цю зірку зареєстрували ще у 2014 році співробітники Паломарської обсерваторії в Сан-Дієго. Спочатку її віднесли до типу II-P - різновиди масивних зірок, які припинили існування вибухом з виділенням великої кількості світлової енергії.

Зазвичай подібні наднові зірки згасають протягом декількох місяців. Та в цьому випадку вона не тільки не згасла, а навіть стала яскравішою. Після ста днів спостережень вона виглядала так, немов вибух стався лише місяць тому. Досить яскраво вона світила і через два роки.

Вчені припускають, що небесне тіло може бути пульсуючою парно-нестабільною надновою зіркою, яка переживає цикл вибухів і стискується в чорну діру.

З іншого боку, є велика ймовірність того, що небесне тіло - представник особливого типу нейтронних зірок магнетарів. Вони після спалаху перетворюються в об'єкт із магнітним полем, що обертається в трильйони разів сильніше від земного. У цьому випадку енергія обертання переходить в енергію світла, що й може пояснити яскравість зірки.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ
В тему