19 Червня 2025
Новини

Засолювання сала й сушіння риби на соломі стали культурною спадщиною Волині

Засолювання сала й сушіння риби на соломі стали культурною спадщиною Волині

Ще п'ять елементів офіційно внесли до обласного переліку нематеріальної культурної спадщини Волині.

Тепер їх стало 41. Про це пише Суспільне.

На розгляд комісії громади Волині цього разу представили 5 елементів і всі вони увійшли до переліку нематеріальної культурної сплавини області, розповіла провідна методистка з охорони нематеріальної культурної спадщини Волинського обласного науково-методичного центру культури Наталія Грабарчук 19 червня.

Зокрема до переліку увійшли такі елементи:

Реклама
  • "Пиріжки з бобом (Бобівники)" у Ратнівській громаді;
  • Традиція виготовлення та гри на дудці-колянці у Луцькій громаді;
  • Традиція сушіння риби на соломі в Прилісненській громаді;
  • Традиція засолювання сала в Рівненській громаді (сім'я Лесі Херло, с. Полапи);
  • Традиційна страва "Затирка" в Рівненській громаді.

Комісія також рекомендува такі елементи, як "Пиріжки з бобом (Бобівники)" у Ратнівській громаді, традиційну страву "Затирка" в Рівненській громаді, традицію сушіння риби на соломі в Прилісненській громаді й традицію виготовлення та гри на дудці-колянці у Луцькій громаді до подальшого просування до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України.

Щодо традиції засолювання сала, комісія рекомендувала створити окрему категорію, яка об’єднуватиме різноманітні рецепти та традиції цього процесу з урахуванням локальних особливостей, каже Наталія Грабарчук. З її слів, також розвиватимуть підкатегорії, які включатимуть як коління, так і соління сала, що дасть можливість включати нові громади та їх традиційні рецепти.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Волинь, культура
Реклама
В тему
Реклама