8 Листопада 2017
Новини

В одній із луцьких шкіл – спалах кору

В одній із луцьких шкіл – спалах кору

П’ять можливих випадків захворювання на кір зареєстровано у луцькій загальноосвітній школі № 25 в початковій ланці.

Інформація про це надана Волинським обласним лабораторним центром МОЗ. 

Троє дітей госпіталізовані до інфекційного відділення. Повідомляється, що серед хворих четверо дітей не мали щеплень від кору, а одна дитина мала тільки одноразове щеплення. Біоматеріали у дітей відібрані для дослідження на наявність вірусу кору. Відслідковують можливість зв’язку захворювань із випадком захворювання, завезеним зі Львова. 

Наразі у школі здійснюють комплекс протиепідемічних заходів.

Нагадаємо, кір – гостре інфекційне вірусне захворювання з високим рівнем сприйнятливості (індекс контагіозності наближається до 100%), яке характеризується високою температурою (до 40,5 ° C), запаленням слизових оболонок порожнини рота і верхніх дихальних шляхів, кон'юнктивітом і характерним плямисто-папульозним висипом шкірних покривів, загальною інтоксикацією. Шлях передачі кору – повітряно-крапельний, вірус виділяється в зовнішнє середовище в великій кількості хворою людиною зі слизом під час кашлю, чхання тощо.

Джерело інфекції – хворий на кір в будь-якій формі, який заразний для оточення з останніх днів інкубаційного періоду (останні 2 дні) до 4-го дня висипань. З 5-го дня висипань хворий вважається незаразних.

На кір хворіють переважно діти у віці 2 – 5 років і значно рідше дорослі, які не перехворіли цим захворюванням в дитячому віці. Новонароджені діти мають колостральний імунітет, переданий їм від матерів, якщо ті перехворіли на кір раніше. Цей імунітет зберігається перші 3 місяці життя.

Після перенесеного захворювання розвивається стійкий імунітет, повторне захворювання на кір людини, без супутньої патології імунної системи, сумнівне, хоча і такі випадки описані. Більшість випадків кору спостерігаються в зимово-весняний (грудень-травень) період з підйомом захворюваності кожні 2 – 4 роки.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь
В тему