5 Листопада 2017
Новини

5 листопада: яке сьогодні свято?

5 листопада: яке сьогодні свято?

Сьогодні в світі відзначають Всесвітній день поширення інформації про проблему цунамі.

Хто зі знаменитостей народився 5 листопада: 

1892 — Джон Бердон Сандерсон Голдейн, англійський біолог, один із засновників популяційної генетики

1907 — Михайло Вітушко, білоруський політичний діяч, керівник білоруського антирадянського руху

1913 — Вів’єн Лі, англійська акторка, лауреат двох премій «Оскар»
Протягом своєї тридцятирічної кар'єри вона грала різноманітні ролі: від героїнь комедій Ноела Коварда й Бернарда Шоу до класичних шекспірівських характерів: Офелію, Клеопатру, Джульєту й леді Макбет. Лі вважалася однією з найвродливіших актрис свого часу, але на її думку, через красу її не сприймали серйозно як акторку. Однак головною перешкодою на шляху до нових ролей для неї було погане здоров'я — фізичне й психічне. Страждаючі від біполярного афективного розладу протягом більшої частини свого життя, Вів'єн Лі здобула репутацію акторки, з якою важко працювати, тому в її кар'єрі часто спостерігалися періоди занепаду.

1918 — Атанасій Григорій Великий, церковний діяч, науковець, історик Церкви, археограф, священик-василіянин

1934 — Кіра Муратова, український кінорежисер

1952 — Олег Блохін, український футболіст і тренер
Володар "Золотого м`яча" як кращий футболіст Європи, дворазовий переможець Кубка кубків УЕФА, Суперкубка УЕФА, в чемпіонатах СРСР зіграв рекордну кількість матчів (432), в яких забив рекордну кількість голів (211); футбольний тренер.

Померли:

1370 — Казимир III Великий, польський король (1333—1370), останній представник династії П’ястів

1879 — Джеймс Клерк Максвелл, шотландський вчений, автор теорії електромагнітного поля

1977 — Олексій Стаханов, зачинатель стахановського руху

1989 — Володимир Горовиць, піаніст, родом із Києва

1992 — Арпад Ело, угорсько-американський професор, який розробив систему індивідуальних коефіцієнтів шахістів — рейтинг Ело

1992 — Ян Гендрик Оорт, нідерландський астроном, чиїм ім’ям названа Хмара Оорта

Що цікавого в світі сталося 5 листопада:

1935 - випущена настільна гра "Монополія".

Монополія - популярна настільна гра економічного характеру, опублікована компанією Parker Brothers (підрозділом компанії Hasbro). Мета гри — довести до банкрутства всіх інших гравців. Гра названа на честь економічної концепції монополії, тобто тотальне домінування однієї компанії на ринку певної продукції. Відповідно до Hasbro, з моменту як Чарльз Дерроу запатентував гру у 1935 році, близько 750 мільйонів людей зіграли в цю гру, що зробило її найбільш популярною комерційною настільною грою в світі. Книга рекордів Гінесса від 1999 року має запис щодо попередньої статистики Hasbro про 500 мільйонів людей, які грали в Монополію.

1935 - в Києві відкрився регулярний тролейбусний рух

1940 - на президентських виборах у США демократ Франклін Рузвельт вперше в історії країни обраний президентом США на третій термін

1953 - у Києві відкрито міст Патона через Дніпро

Міст Патона - перший у світі суцільнозварний міст, завдовжки 1543 метри. Безпосередню участь у проектуванні та будівництві моста брав академік Євген Оскарович Патон, іменем якого й названо цю споруду. Донедавна мостом Патона проходила одна з найважливіших трамвайних ліній Києва, що сполучала лівобережну частину системи київського трамваю з правобережною. Проте, при реконструкції мосту Патона у 2004 році, з нього було знято трамвайні колії. Це спричинило розділення київського трамваю на дві мережі: лівобережну і правобережну.

1968 - Василь Макух влаштував на Хрещатику в Києві самоспалення в знак протесту проти колоніального становища України та окупації Чехословаччини

2000 - поразкою Гаррі Каспарова закінчився у Лондоні шаховий матч між ним і Вододимиром Крамником, котрий став новим чемпіоном світу за версією Професійної шахової федерації.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ
В тему

Останні матеріали