2 Листопада 2017
Новини

Астронавти можуть втрачати глузд від перебування у невагомості

Астронавти можуть втрачати глузд від перебування у невагомості

Дослідники стверджують, що тривале перебування в невагомості може негативно відбитись на мозку людини. Висновки дослідників опубліковані в New England Journal of Medicine, передає ZN.

Дослідження NASA показують, що астронавти, які тривалий час перебувають на орбіті Землі, стикаються з підвищенням внутрішнього тиску і погіршенням зору. Вже зараз необхідно розробити систему, яка дозволить уникати руйнування мозку в умовах невагомості при дальніх польотах.

Вчені переконані, що основним фактором поганого впливу є неправильний розподіл рідини в організмі і великий приплив її до мозку.

Вивчивши результати МРТ астронавтів, частина з яких пробула в космосі від трьох місяців і більше, а частина брала участь у короткострокових місіях, вчені з'ясували, що у 94% астронавтів, які брали участь у тривалих місіях і у 18,8% астронавтів, які брали участь в короткострокових місіях звузилася центральна борозна головного мозку. У астронавтів, що побували в тривалих польотах, спостерігалося також зміщення мозку вгору. У тих, хто пробув у космосі недовго, таких симптомів не було.

Під час тривалого перебування в невагомості структура мозку піддається змінам. Найбільше страждають ділянки, які відповідають за рух тіла, аналіз простору, а також функції, що відповідають за соціальну поведінку.

"Мабуть, збільшується кількість спинномозкової рідини і мозок зміщується вгору. Додаткова рідина в черепі буквально стискає мозок, скорочуючи простір між його частинами", - заявила одна з дослідників Рейчел Сейдлер.

Дослідники припускають, що під час далеких перельотів необхідно буде створювати штучну гравітацію або позбавлятися від надлишкового тиску за рахунок поперекової пункції і забору спинномозкової рідини.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ
В тему