26 Жовтня 2024
Новини

В Україні переводять годинники на зимовий час

В Україні переводять годинники на зимовий час

Україна в ніч проти 27 жовтня переходить на зимовий час - о 04:00 годинникова стрілка перейде на годину назад.

Сучасні годинники, смартфони, ноутбуки та інші пристрої переводять стрілки автоматично, утім варто не забути про механічні годинники, - пише hromadske.

Нагадаємо, переведення годинника з літнього на зимовий час відбувається в останню неділю жовтня — у 2024 році цей день припадає на 27 число.

Чому переведення годинників не скасували?

Ще у липні 2024 року Верховна Рада ухвалила закон, який скасовує переведення часу. Після підпису цього документа президентом переведення стрілки годинника на зимовий час мало б відбутися востаннє. А наприкінці березня 2025 року й надалі годинник на літній час більше не переводили б.

Депутати аргументували своє рішення тим, що переведення годинника має низку негативних наслідків, спричиняє значне погіршення стану здоров’я громадян у період адаптації.

У доповіді парламентарів ЄС 2021 року на користь відмови від переведення годинників зазначали, що наукові дослідження пов’язують зміни часу із захворюваннями серцево-судинної або імунної систем. Також у документі були аргументи щодо того, що переведення годинника не сприяє енергозаощадженню.

Однак були й протилежні думки. Зокрема громадська організація «Академія наук вищої школи України» оспорювала ці аргументи та закликала ветувати закон. Там казали, що нині немає «авторитетних, визнаних світовою науковою спільнотою досліджень», які б засвідчували серйозний негативний вплив сезонного переведення годинників на фізіологічний і психологічний стан людини. Зате зменшення енерговитрат на освітлення залишається актуальним.

Цей законопроєкт направили на підпис президенту Володимиру Зеленському держави у серпні, але він досі його не підписав. І, як стверджує «BBC News Україна», покликаючись на власні джерела у команді президента, не збирається цього робити. Мовляв, під час обговорень цього закону фахівці «порахували й побачили мінуси для економіки — вилізли збитки у кілька мільярдів».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Україна
В тему