Сьогодні, 08:28
Новини

Україна здатна пройти зиму без відключень електроенергії — міністр

Україна здатна пройти зиму без відключень електроенергії — міністр

Якщо росіянам не вдасться зруйнувати вцілілі після попередніх атак об?єкти критичної енергетичної інфраструктури, то Україна здатна пройти зиму 2024–2025 років без відключень електроенергії.

Про це міністр енергетики Герман Галущенко заявив на форумі Forbes.

Він нагадав, що у нещодавньому звіті ООН ймовірну тривалість відключень світла взимку оцінили від 4 до 18 годин на добу. 

«Ми викликали їхніх представників, щоб зрозуміти, звідки такі розрахунки. Виявилося, що у них немає реальних аргументів», — каже Галущенко.

Відключення світла взимку, за словами міністра, можуть бути через аварійні ремонти, але вони не матимуть системний характер. Найнадійніший засіб захисту енергооб?єктів — це ППО.

За його словами, атака росіян 26 серпня показала, що системи другого рівня захисту не здатні повністю убезпечити енергооб?єкти від російських ракет. До кінця року Україна отримає обладнання для розподіленої генерації електроенергії загальною потужністю понад 1 ГВт, але під'єднати все у 2024 не встигне.

До слова, в «Укренерго» розповідали, що протягом минулого опалювального сезону росіяни випустили понад 1200 ракет і дронів по ключових енергетичних об’єктах. Більш ніж 250 із них влучили в ціль і пошкодили 43% магістральних мереж. Різного ступеня ушкоджень зазнали й усі теплові та гідроелектростанції.

Згідно зі звітом Програми розвитку ООН, у квітні 2023 року потужності з виробництва електроенергії скоротилися на 51%, якщо порівняти з періодом перед повномасштабним вторгненням рф.

Зеленський припустив, що росія спробує повторити масовані атаки на енергосистему й цієї зими. Міністерство внутрішніх справ удосконалило плани ефективного реагування під час можливих перебоїв з електропостачанням.

В «Укренерго» заявили, що не можуть спрогнозувати ймовірність блекаутів або відключень узимку 2024-го, оскільки це залежить від російських атак, але запевняють, що ретельно готуються до «найгіршого сценарію».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: війна з Росією, Україна, електроенергія
В тему