Сьогодні, 08:58
Новини

В Одесі росіяни атакували цивільне судно: є загиблий та постраждалі

В Одесі росіяни атакували цивільне судно: є загиблий та постраждалі

По портовій інфраструктурі Одеси війська рф поцілили балістичними ракетами та влучили в цивільне судно під прапором Палау.

Є загиблий та постраждалі. Про це повідомили очільник Мінінфраструктури Олексій Кулеба та голова Одеської ОВА Олег Кіпер.

Загинув 60-річний українець, працівник приватної компанії, що обробляє вантажі. Ще п?ятеро іноземних громадян, членів екіпажу, постраждали. Четверо з них у стані середнього ступеня важкості, один — легкого. Наразі їм надають необхідну медичну допомогу. 

Тільки сьогодні судно OPTIMA зайшло для завантаження. Проте через кілька годин опинилося під ударом. За два дні росія атакувала вже друге цивільне судно, що перебувало в портах Одещини. Ці кораблі мали вивозити вантажі з України. 

Правоохоронні органи фіксують наслідки чергового злочину росіян.

«Це цілеспрямована практика залякування та перешкоджання роботі Українського морського коридору. У такий спосіб намагається знов зруйнувати судноплавство у Чорному морі та підірвати українські зусилля з гарантування продовольчої безпеки», — заявив Кулеба.

За його словами, наслідком цього може бути зростання нестабільності в чутливих регіонах світу, які залежать від імпорту продовольства, і «неспокою» в міжнародних відносинах.

Зазначимо, росіяни у ніч проти 6 жовтня пошкодили цивільне судно під прапором Сент-Кітс і Невіс, яке стояло в порту Одещини із завантаженим зерном кукурудзи для експорту.

Нагадаємо, в липні 2023 року МЗС росії заявило, що «немає підстав» для чергового продовження «зернової угоди», що діяла з липня 2022 року. Натомість там висунули п’ять вимог для продовження ініціативи, зокрема перепідключення «россільгоспбанку» до SWIFT та «розморожування» активів російських компаній.

За даними ЗМІ, в ООН розглядали серйозні поступки в санкціях проти рф для розблокування «зернової угоди».

Після зриву «зернової угоди» росія вдалася до системних повітряних атак портової інфраструктури для зупинки українського агроекспорту. Також спостерігалися спроби провокацій у Чорному морі для впливу на рух суден до українських портів.

У відповідь Україна запропонувала тимчасові маршрути у своєму зверненні до Міжнародної морської організації (ІМО). Вони почали діяти з 8 серпня 2023 року. У Мінвідновлення зазначали, що передусім вони використовуються для евакуації суден, які перебували в українських портах Чорноморськ, Одеса та Південний на момент повномасштабного вторгнення рф.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: одеса, війна з Росією, економіка
В тему