Сьогодні, 16:34
Новини

У Південній Африці фермера звинуватили в годівлі свиней жінками

У Південній Африці фермера звинуватили в годівлі свиней жінками

У Південній Африці звинуватили власника ферми та двох його робітників у вбивстві жінок, тіла яких кинули у свинарник — поліція знайшла їх розкладеними та частково з’їденими.

Про це пише hromadske з посиланням на BBC та New York Times.

За даними слідства, 45-річна Марія Макгато та 34-річна Люсія Ндлову нібито шукали їжу на фермі поблизу Полокване в північній провінції Лімпопо. Ця ферма була добре відома місцевим жителям через те, що там іноді залишали продукти, термін придатності яких нещодавно закінчився або незабаром закінчиться, та віддавали свиням.

У середині серпня жінки пішли на ферму в пошуках їжі після того, як вантажівка молочної компанії скинула туди прострочені товари. 60-річний власник ферми Захарія Йоханнес Олів’є та 19-річний наглядач Андріан Рудольф Де Вет планували стріляти в усіх порушників, які заходитимуть на територію. Племінниця Марії Макгато розповіла, що це був не перший випадок, коли жінка, яка була без роботи, пішла на цю ферму в пошуках їжі.

Про напад розповів чоловік Люсії Ндлову, який того дня пішов із жінками. За словами чоловіка, в нього стріляли, але він відповз і зумів викликати лікаря на допомогу. Потім повідомив про інцидент поліцію, і через кілька днів правоохоронці знайшли розкладені тіла його дружини та Марії Макгато у свинарнику.

Наразі обвинувачення висунули трьом людям — власнику ферми, наглядачу та 45-річному робітнику ферми Вільяму Мусору, який допомагав скидати тіла жінок. Вони перебувають під вартою. Днями суд проводив засідання щодо внесення застави за них, але відклав його до листопада.

Ця справа спричинила черговий виток у проблемі расової напруги у країні, оскільки власник ферми Олів’є має світлішу шкіру. Представники фермерів Південної Африки (які часто є білими) скаржаться на часті напади, дехто з крайніх правих політиків навіть стверджує про «геноцид білих». А втім, як зазначають ЗМІ, немає доказів, що фермери піддаються більшому ризику, ніж будь-хто інший, — Південна Африка є країною з високим рівнем злочинності.

Чорношкірі місцеві жителі влаштували протести біля будівлі суду, тримаючи плакати з вимогою відмовити підозрюваним у звільненні під заставу. Усередині зал суду був переповнений сім’ями жертв та обвинувачених.

Опозиційна партія «Борці за економічну свободу» (EFF) заявила, що ферму слід закрити. Комісія з прав людини Південної Африки засудила вбивства та закликала до антирасистського діалогу між постраждалими громадами.

За даними ЗМІ, нещодавно у країні відбулися ще два інциденти, які підсилили напругу. У східній провінції Мпумаланга фермера та його охоронця заарештували за звинуваченням у вбивстві двох чоловіків через викрадення овець. Тіла жертв згоріли до невпізнання. Підозрювані залишаються під вартою, поки прах проходить експертизу ДНК.

В іншому випадку 70-річний білий фермер нібито наїхав на шестирічного хлопчика, зламавши йому обидві ноги, за те, що той украв апельсин на його фермі.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: африка, вбивство
В тему