19 Вересня 2024
Новини

Науковці з Києва допомагали росіянам відновлювати НПЗ

Науковці з Києва допомагали росіянам відновлювати НПЗ

У співпраці з росіянами правоохоронці підозрюють посадовців провідного науково-дослідного та проєктного інституту нафтового профілю в Києві.

Вони нібито допомагали їм відновлювати нафтопереробні заводи, пошкоджені під час атак українських дронів. Про це повідомили в Службі безпеки України та Офісі генерального прокурора.

За підозрою затримали голову правління, двох очільників спеціалізованих відділів, головного інженера й ще одного інженера. Слідчі вважають, що від початку повномасштабного російського вторгнення в Україну вони продовжили співпрацю з росіянами.

Зокрема, вони допомагали їм відновлювати нафтопереробні заводи, які зазнали пошкоджень унаслідок атак українських дронів. Так, підозрювані дистанційно супроводжували технологічні процеси відновлення та модернізації пошкоджених НПЗ.

Фігуранти нібито підготували проєктно-конструкторську документацію для реконструкції трьох ключових заводів у росії й отримали за це майже пів мільярда гривень.

П’ятьом затриманим посадовцям уже повідомили про підозру за ч. 1 ст. 111-2 Кримінального кодексу України (пособництво державі-агресору). Четверо з них перебувають під вартою. Їм загрожує до 12 років тюрми з конфіскацією майна.

Нагадаємо, українські військові регулярно завдають ударів по нафтовій інфраструктурі на території росії. За даними СБУ станом на березень 2024 року, у результаті низки успішних операцій видобуток і перероблення нафти в росії вдалося скоротити на 12%.

У червні президент Володимир Зеленський розповів, що бійці Служби безпеки вразили вже більш ніж 30 нафтопереробних заводів, терміналів і баз на території рф.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: сбу, київ, війна з Росією
В тему