17 Вересня 2024
Новини

Журналісти оприлюднили оцінку втрат українських військових

Журналісти оприлюднили оцінку втрат українських військових

Кількість загиблих і поранених українських військових за понад два роки повномасштабної війни росії проти України досягла майже пів мільйона людей.

Загальні втрати з обох сторін становлять приблизно мільйон. Про це пише Wall Street Journal із посиланням на «конфіденційну оцінку людей, знайомих із ситуацією», - повідомляє hromadske.

Журналісти стверджують, що точну кількість загиблих і поранених у російсько-українській війні визначити складно, адже росія та Україна відмовляються оприлюднювати офіційні оцінки або оприлюднюють такі, «яким багато хто не довіряє».

Водночас, за даними співрозмовників видання, «конфіденційна оцінка» України від початку цього року визначає кількість загиблих українських військових у 80 тисяч людей, а поранених — у 400 тисяч. Тим часом щодо російських втрат західна розвідка дає різні дані. Зокрема, кількість загиблих оцінюють у майже 200 тисяч росіян, а поранених — у близько 400 тисяч.

WSJ пише, що такі високі втрати матимуть «руйнівний довгостроковий ефект» як для України, так і для росії. На думку журналістів, збільшення населення росії шляхом поглинання українців було однією з мотивацій російського лідера володимира путіна для початку вторгнення у 2022 році.

За даними наукового співробітника Інституту демографії імені Птухи Олександра Гладуна, на початок цього року на підконтрольній уряду території України проживали 29 мільйонів людей проти 42 мільйонів довоєнного населення. Крім того, в Україні знижується народжуваність: згідно з урядовими даними, у першій половині 2024 року померло втричі більше українців, ніж народилося.

Нагадаємо, за даними Генерального штабу ЗСУ станом на 17 вересня від початку повномасштабного вторгнення армія рф втратила приблизно 633 800 людей убитими та пораненими.

Крім того, раніше видання Economist отримало дані Міністерства оборони США щодо втрат росії. Згідно з ними, російська армія втратила від 462 до 728 тисяч військових.

Втрати України тривалий час офіційно не розголошували. Лише цьогоріч у лютому президент Володимир Зеленський вперше озвучив їх: за його словами, за два роки повномасштабної війни загинула 31 тисяча українських військових. Кількість поранених він не назвав, щоб росія не знала, скільки в України людей на полі бою.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: війна з Росією, збройні сили україни
В тему