31 Жовтня 2017
Новини

У Луцьку неприємний запах зник назавжди?

У Луцьку неприємний запах зник назавжди?

Проблема неприємних запахів, яка особливо гостро виникла цього року в нашому місті, перш за все пов’язана з полями фільтрації Гнідавського цукрового заводу. Про це сьогодні під час оперативної наради повідомив начальник відділу екології Анатолій Гламазда.

Ці поля почали функціонувати у 1958 році і сьогодні мають площу 96 га. Крім безпосередньо відходів цукрового виробництва, тут скидалися господарсько-побутові стоки з мікрорайону Вересневе та села Гірка Полонка й інших прилеглих до міста сіл асенізаційним автотранспортом. Це зумовлене тим, що очисні споруди в селах Луцького району або взагалі відсутні, або тривалий час несправні та не експлуатуються, зазначив Анатолій Гламазда.

Не виключено скидання на поля фільтрації і будь-яких рідких відходів невідомого походження. Обсяги нечистот на полях, які не мають очисних споруд і не передбачені для цієї функції, накопичувались і, очевидно, досягли критичного рівня.

З березня 2017 року сюди почали скидати і відходи ТзОВ «Біопаливно-енергетична компанія», що прискорило ситуацію, і, на думку багатьох, спричинили бродіння рідких відходів, що і викликало неприємний запах, інформує відділ інформаційної роботи міської ради.

Відтак, на вимогу Луцької міської ради та масових звернень громадян державними контролюючими були проведені позапланові перевірки на Гнідавському цукровому заводі  та ТзОВ «Біопаливно-енергетична компанія». У результаті виявлено окремі порушення вимог як санітарного, так і природоохоронного законодавства. Керівникам обох підприємств були вручені приписи на усунення виявлених порушень.

За інформацією Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області, фахівцями якого у серпні здійснено перевірку виконання виданого припису, встановлено, що підприємствами виконані заходи щодо недопущення несанкціонованого скиду стічних вод на поля фільтрації, здійснено чистку та знезараження мулових карт, встановлено флотатор.

Таким чином, показники забруднювальних речовин атмосферного повітря приведено до нормативних вимог. За результатами проведених інструментально-лабораторних досліджень вміст сірководню та аміаку відповідає гранично-допустимим концентраціям.

Нагадаємо, з 22 травня цього року року керівництвом ТзОВ «Біопаливо-енергетична компанія» було тимчасово зупинено завод до повного з’ясування всіх причин поширення неприємного запаху.

Наразі біоетанольний завод працює, а відходи його виробництва – мелясна барда (а це 300 – 350 тон за добу), не зливається, як раніше, на поля фільтрації, а направляється в спеціальні резервуари на території цукрового заводу і звідти забирається сільськогосподарськими підприємствами для підживлення полів.

Радник міського голови Ігор Поліщук зазначив, що основною причиною неприємного запаху вважали роботу біоетанольного заводу. Але виявилося, що це не так. Він був лише однією з причин. Основна причина — це відсутність господарсько-побутової каналізації у мікрорайоні Вересневе.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь
В тему