30 Серпня 2024
Новини

Польща допомогла втекти ймовірному підривнику «Північного потоку» — ЗМІ

Польща допомогла втекти ймовірному підривнику «Північного потоку» — ЗМІ

Одному з підозрюваних у підриві російсько-німецького газопроводу «Північний потік» Польща, ймовірно, допомогла втекти.

Про це пишуть німецькі видання t-online та Spiegel.

Зазначається, що підозрюваний у підриві «потоку» громадянин України Володимир З. кілька разів приїжджав до Німеччини після атак восени 2022 року. Востаннє це було за кілька днів до видачі ордера на його арешт — наприкінці травня 2024 року. Тоді він відвідав свою родичку в Берліні. Далі він вирушив до Данії.

21 червня німецька прокуратура видала ордер на арешт українця, а також надіслала Польщі європейський ордер на затримання підозрюваного. Поляки були готові затримати ймовірного зловмисника, однак цього не сталося: на початку липня Володимир З. перетнув польсько-український кордон на автівці з дипломатичними номерами.

У Берліні переконані, що поляки попередили українця. Утім, деякі польські чиновники у відповідь на таке звинувачення заявили: «Чому ми повинні його заарештовувати? Він для нас герой!».

Нагадаємо, газета Wall Street Journal із посиланням на джерела заявила, що операцію з підриву газопроводів «Північний потік» у 2022 році спланували кілька високопоставлених українських військових і бізнесменів. А здійснили на звичайній прогулянковій яхті та за відкритими картами морського дна.

За даними видання, президент України Володимир Зеленський спочатку нібито схвалив план. Але наступного місяця нідерландська військова розвідка MIVD дізналася про операцію та попередила ЦРУ, а США негайно поінформували Німеччину.

ЦРУ також попередило офіс Зеленського припинити операцію, тож Зеленський нібито наказав Залужному припинити її. Але генерал, за даними WSJ, проігнорував наказ.

Наразі Федеральна генеральна прокуратура Німеччини видала ордер на арешт українця Володимира З. у справі про підрив трубопроводів «Північний потік». Його мали затримати у Польщі, де він жив, та він встиг виїхати до України. Підозрюваними оголосили ще двох громадян України, зокрема жінку.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: польща, українці, німеччина
В тему