Сьогодні, 13:23
Новини

У Чорному морі горять «вишки Бойка»

У Чорному морі горять «вишки Бойка»

У Чорному морі горять усі три бурові газо- та нафтовидобувні платформи (так звані вишки Бойка).

Супутникові знімки у соцмережі X опублікував OSINT-аналітик MT Anderson.

«Усі три бурові платформи зазнали атаки на схід від острова Зміїний. Станом на 24 серпня 2024 року середня платформа горить, а з 3-ї платформи йде стовп диму», – написав аналітик.

Зазначається, що раніше Україна вже завдавала ударів по "вишках Бойка". Там російські військові ховали обладнання для стеження за ЗСУ в акваторії Чорного моря.

Нагадаємо, Україна повернула під контроль вишки у вересні 2023 року - бурові платформи "Петро Годованець" і "Україна", а також самопідйомні бурові установки "Таврида" і "Сиваш". Під час операції спецпризначенцям вдалося захопити запас вертолітних боєприпасів типу НАР і РЛС "Нева", яка може відстежувати рух суден у Чорному морі.

Як повідомляв представник ГУР МО України Андрій Юсов, після звільнення "вишок Бойка" ЗС росії втратили можливості ведення розвідки в небі, на воді та на суходолі, а Сили оборони розширили можливості проводити наступні успішні операції в Чорному морі та Криму.

«Вишки Бойка». LB.ua писало, що у 2011 році тогочасний міністр енергетики та палива Юрій Бойко за державні кошти нібито придбав бурову платформу сінгапурського виробництва. Купівля, як стверджувалося, відбулася не безпосередньо в заводу-виробника Keppel, а через посередника — британську компанію Highway Investments Processing.

Так, українське міністерство, як писало ZN.ua, витратило 400 мільйонів доларів. Така ціна є завищеною порівняно до даних виробника. Пізніше Україна придбала другу платформу також через посередника. Через підозру в корупції ці станції назвали «вишками Бойка».

Пізніше, за даними інформагентства УНІАН, Печерський суд Києва наклав арешт на ці установки. У 2016 році Генеральна прокуратура України заявила, що прямих доказів причетності Бойка до схеми з буровими установками немає.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: чорне море, війна з Росією
В тему

Останні матеріали