21 Серпня 2024
Новини

На Курщині перед наступом російський генерал розпустив раду оборони області

На Курщині перед наступом російський генерал розпустив раду оборони області

Генерал армії рф олександр лапін за кілька місяців до наступу українських військ на Курську область розпустив раду, яка займалася посиленням захисту цього регіону.

Через це на кордоні з росією утворилася прогалина в обороні, якою і скористалися ЗСУ. Про це пише hromadske з посиланням на Wall Street Journal.

За даними видання, українські сили застали росіян у безладі під час наступу на Курщину. WSJ пише, що лапін не сам «відкрив ворота» до наступу на цей регіон — він зіткнувся з критичною нестачею людей на цьому напрямку. А втім, його помилка є типовою для вищого керівництва, яке часто відірване від реалій поля бою, вказує видання.

Невідомо, чи допомогла б розпущена генералом лапіним міжвідомча рада, яка відповідала за безпеку в Курській області. Однак без такого централізованого органу зусилля москви витіснити українську армію з території рф досі були хаотичними і неефективними.

У виданні вказують, що генерал лапін знав про пересування військ поблизу російського кордону, однак він не став посилювати оборонні лінії або встановлювати міни, як це було напередодні українського контрнаступу влітку 2023 року.

Коли українські війська зайшли на нічийну територію між Україною і рф, вони не зустріли жодного опору, а всередині росії не було сил територіальної оборони, які б допомогли їх сповільнити, а першими їх зустріли призовники з 488 мотострілецького полку та 144 мотострілецької бригади, які не мали б воювати.

WSJ також згадує, що такий провал лапіна трапляється вже не вперше. Саме він очолював угруповання російський військ на Харківщині у вересні 2022 року, коли українські війська за трохи більше ніж тиждень звільнили майже всю область.

До слова, генерал лапін до початку повномасштабної російсько-української війни брав участь в операції у Сирії, за що отримав нагороду від російської влади.

На початку вторгнення він очолював центральний військовий округ рф. А його син — Денис Лапін — брав участь у наступі танкових військ на Суми та Чернігів. Тоді російська офензива провалилася, а Лапін-молодший отримав нагороду від свого батька.

Також олександр лапін керував обороною Харківщини у вересні 2022 року. Його також вважають відповідальним за невдале спорудження переправи через Сіверський Донець поблизу Білогорівки на Луганщині та здачу Лиману восени 2022 року.

Нині лапін очолює ленінградський військовий округ.

Нагадаємо, перші неофіційні повідомлення про прорив кордону в Курській області з’явилися 7 серпня. На цьому тлі лідер росії володимир путін заявив про «масштабну провокацію» з боку України.

росія у відповідь оголосила про проведення «антитерористичної операції» в Бєлгородській, Брянській і Курській областях.

Президент України Володимир Зеленський уперше підтвердив бої на Курщині 12 серпня. Станом на 20 серпня під контролем українських бійців уже 1263 км² та 83 населених пункти в регіоні, передавав головнокомандувач ЗСУ. За даними Washington Post, зараз Україна контролює газовимірювальну станцію «Суджа», розташовану приблизно за 8 кілометрів углиб росії.

За словами Зеленського, ця операція «стала найбільшою інвестицією» України у процес звільнення своїх громадян з російського полону.

На контрольованих територіях уже створили військову комендатуру — її керівником став генерал-майор Едуард Москальов. Тим часом Україна вже запустила гарячу лінію для жителів Курської області, які хочуть евакуюватися, а також опрацьовує можливий гуманітарний коридор до Сум.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: війна з Росією, росія
В тему