20 Серпня 2024
Новини

У ВРУ в першому читанні ухвалила закон про позбавлення державних нагород зрадників

У ВРУ в першому читанні ухвалила закон про позбавлення державних нагород зрадників

Законопроєкт про позбавлення державних нагород за популяризацію або пропаганду рф чи вчинення інших протиправних дій проти України в першому читанні підтримала Верховна Рада.

Про це повідомили народні депутати Олексій Гончаренко та Ярослав Железняк.

За відповідний законопроєкт №11410 проголосував 341 народний депутат.

Документ передбачає додаткове покарання у Кримінальному Кодексі України — позбавлення державних нагород — та перелік злочинів, за які його можуть призначити.

Йдеться про тяжкі чи особливо тяжкі злочини або кримінальні правопорушення проти основ нацбезпеки України, проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку.

Також державні нагороди хочуть забирати в тих, хто популяризує або пропагує росію та її органи влади чи представників, та в тих, хто створює позитивний образ рф, виправдовує її вторгнення в Україну.

У Кримінально-процесуальному кодексі буде зазначатися, що суд під час вироку має визначити, чи є підстави позбавляти особу державних нагород. Вводиться також санкція у вигляді позбавлення держнагород за рішенням РНБО.

Люди, яких позбавлять державних нагород України, втрачають право на всі пільги, передбачені для них такими нагородами.

Нагадаємо, цей законопроєкт ініціював президент Володимир Зеленський у липні цього року. Він попросив Верховну Раду розглянути документ найближчим часом.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: закон, вру, депутати
В тему