15 Серпня 2024
Новини

Після подій на Курщині на рф ініціювали розмову щодо обміну полоненими

Після подій на Курщині на рф ініціювали розмову щодо обміну полоненими

Ініціативу щодо відновлення переговорів про обмін полоненими змусила росію проявити військова операція України у Курській області.

Про це уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець розповів у етері телемаратону 14 серпня, - пише 

Він зазначив, що російська уповноважена Тетяна Москальова ініціювала розмову щодо можливого обміну.

«Попри публічні заяви російських ЗМІ, що росіяни нібито прийняли рішення призупинити якісь обміни… у нас зараз відбувається обмін інформацією», — сказав Лубінець.

За його словами, Збройні сили України у Курській області беруть російських військових у полон на підставі Женевської конвенції. 

«Ніхто їх не піддає тортурам, ніхто їх не розстрілює, на відміну від того, що роблять російські збройні сили в Україні», — наголосив омбудсмен.

Лубінець додав, що його офіс моніторить дотримання прав російських військовополонених. Інформацію він передає МКЧХ і ООН.

До слова, президент України Володимир Зеленський 13 серпня заявляв, що за час української операції у Курській області рф у полон здалися сотні російських військових. За його словами, вони отримають гуманне ставлення, якого не мали у власній армії.

Нагадаємо, перші неофіційні повідомлення про прорив кордону в Курській області з’явилися 7 серпня. На цьому тлі лідер росії володимир путін заявив про «масштабну провокацію» з боку України.

росія вже оголосила про проведення «антитерористичної операції» в Бєлгородській, Брянській і Курській областях. На думку аналітиків, таке формулювання обрали, щоб не сіяти більше паніки серед населення. 

російське опозиційне видання «Верстка» писало, що наразі не планується вводити воєнний стан у Курській області, щоб «не тривожити людей». Хоча місцеві жителі евакуюються з прикордоння. 

Президент України Володимир Зеленський уперше підтвердив бої на Курщині 12 серпня, заявивши, що під контролем ЗСУ вже 1000 км² територій. За даними Washington Post, зараз Україна контролює газовимірювальну станцію «Суджа», розташовану приблизно за 8 кілометрів углиб росії.

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський у доповіді президенту 13 серпня розповів, що українські військові просунулись у Курській області на окремих напрямках від 1 до 3 кілометрів. Нині вони контролюють 74 населені пункти цього регіону.

Уранці 14 серпня Сирський доповів Зеленському, що українські військові повністю зачистили від противника місто Суджа Курської області.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: війна з Росією, росія, полон
В тему

Останні матеріали