14 Серпня 2024
Новини

У Медведчука відсудили 35 гектарів землі на березі Стугни

У Медведчука відсудили 35 гектарів землі на березі Стугни

У Київській області в державну власність повернули землі, якими незаконно володів колишній лідер забороненої партії «Опозиційна платформа — За життя».

Про це повідомляє пресслужба Офісу генпрокурора. Площа ділянок становить 35 гектарів, а вартість — понад 840 мільйонів гривень.

Правоохоронці не називають імені власника ділянок, проте з деталей справи стає зрозуміло, що йдеться про Віктора Медведчука.

Землі розташовані в Обухівському районі на березі річки Стугна — правій притоці Дніпра.

Прокурори довели, що районна державна адміністрація протиправно продала ці землі комерційним структурам під об’єкти для культурно-оздоровчих та рекреаційних цілей. На той час розпоряджатись землями лісогосподарського призначення мав право лише Кабінет Міністрів України.

Власниками земельних ділянок стали компанії, пов’язані з колишнім народним депутатом Віктором Медведчуком. Кінцевим бенефіціаром однієї з компаній є дружина Оксана Марченко.

Господарський суд міста Києва задовольнив позов та повернув ці ділянки у державну власність. 

Напередодні правоохоронці арештували 49 гектарів земельних ділянок у Києві, які орендували пов'язані з Медведчуком компанії. 

Нагадаємо, навесні 2022-го СБУ затримала Медведчука. За даними слідства, ФСБ росії хотіла вивезти його під виглядом військового ЗСУ в невизнане «Придністров'я», а звідти — до москви. Але політика затримали ще на виїзді з Київської області.

Відтоді Медведчук був під вартою. А 22 вересня 2022 року стало відомо, що його обміняли на 200 українських військових. Як уточнив глава ОП, він на той момент «уже дав усі можливі свідчення слідству».

За даними Washington Post, на обміні Медведчука наполіг глава рф володимир путін, хоча ФСБ рф була проти обміну полонених через очікувану негативну реакцію громадськості в росії.

Президент Володимир Зеленський 10 січня позбавив громадянства Медведчука та ще трьох політиків. А Верховна Рада позбавила його депутатських повноважень.

Після обміну в кремлі заявили, що не знають, де зараз Медведчук і чи спілкувався він із путіним. Хоча, як з’ясували журналісти, той очолив проросійську мережу впливу на європейських політиків.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: київ, війна з Росією, земля, віктор медведчук
В тему

Останні матеріали