12 Серпня 2024
Новини

Операція в Курській області дозволила Україні перехопити ініціативу на одній ділянці фронту – аналітики

Операція в Курській області дозволила Україні перехопити ініціативу на одній ділянці фронту – аналітики

Ініціативу в театрі воєнних дій вперше з листопада 2023 року Сили оборони України змогли перехопити завдяки операції в Курській області.

Про це пишуть аналітики «Інституту вивчення війни» (ISW).

Ініціатива у руках росії дозволяла їй визначати місце, час, масштаб і вимоги до бойових дій в Україні, а Київ витрачав матеріальні засоби та живу силу для проведення оборонних операцій у відповідь.

Проте українська операція в Курській області змусила кремль і російське військове командування відреагувати та передислокувати сили та засоби на ділянку, де українські війська завдали ударів. На думку аналітиків, глава росії володимир путін і військове командування рф, ймовірно, неправильно оцінили, що Україні бракує спроможності заперечити їхню ініціативу, та здатність Сил оборони досягти оперативної несподіванки.

Нинішнє просування на Курщині змушує кремль ухвалити рішення про те, чи розглядати міжнародний кордон з Україною як лінію фронту, яку росія повинна захищати. З осені 2022 року росіяни ставилися до кордону фактично як до «сплячої лінії фронту» і попередні вилазки росдобровольців на прикордоння рф не переконали москву передислокувати туди сили.

росія витратила значні ресурси на будівництво укріплень вздовж кордону, але не виділила живої сили та техніки для значного укомплектування та їхнього захисту. Зараз поспішно зібране угруповання російських сил, яке відповідає на вторгнення в Курську область, є розрізненим, недоукомплектованим і погано підготовленим для створення структур спільного командування та управління, необхідних для координації операцій.

На думку аналітиків, подальші маневри в Білівському районі Курської області свідчать про те, що російські сили вздовж кордону зараз погано готові відповісти на подальші вторгнення.

Ймовірно, тепер росіяни дійдуть до висновку, що їм знадобляться подальші зобов’язання щодо живої сили та техніки, щоб запобігти можливим майбутнім українським вторгненням через кордон і стримати більш масштабні вторгнення в довгостроковій перспективі.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: війна з Росією, збройні сили україни, росія
В тему

Останні матеріали