8 Серпня 2024
Новини

Найголовніші новини 7 СЕРПНЯ 2024 РОКУ

Найголовніші новини 7 СЕРПНЯ 2024 РОКУ

Триває 895 доба широкомасштабного вторгнення росії в Україну.

  • рф продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.
  • У ніч на 7 серпня російські окупанти атакували Україну 30 ударними БпЛА типу "Shahed".

У результаті протиповітряного бою усі ворожі БпЛА збито у Київській, Хмельницькій, Вінницькій, Миколаївській, Херсонській, Харківській та Черкаській областях.

До збиття ворожих дронів залучали сили та засоби мобільних вогневих груп Сил оборони України, зенітних ракетних підрозділів та РЕБ Повітряних сил. 

  • Головне управління розвідки повідомляє, що спецпризначенці підрозділу активних дій "Артан" і Морського центру ГУР МО України здійснили спецоперацію на тимчасово окупованій Тендрівській косі.

Десантна група висадилась на Тендрівській косі та знищила ворожу броньовану техніку, зокрема МТ-ЛБ, комплекс РЕБ противника, а також зруйнувала фортифікаційні укріплення росіян.

«Під час бою російські загарбники зазнали втрат серед особового складу - точна кількість уточнюється».

Натомість українські воєнні розвідники, виконавши поставлене завдання, зокрема й секретну його частину, відійшли без втрат.

Тендрівська Коса – це довгий вузький острів-коса у північній частині Чорного моря, біля берегів Херсонської області.

  • За інформацією Генерального штабу, станом на 16.00 від початку доби відбулося 54 бойових зіткнення.

Поточна доба характеризується збільшенням активності ворожої авіації біля прикордонних районів Сумської області.

Російські загарбники продовжують штурмувати позиції українських захисників.

Наші воїни зупиняють ворога, тримають рубежі та руйнують плани росіян, завдаючи їм значних втрат у живій силі й техніці.

 

Станом на ранок 7 серпня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 586 370 (+1 230) осіб,
  • танків – 8 429 (+8) од,
  • бойових броньованих машин – 16 323 (+29) од,
  • артилерійських систем – 16 451 (+67) од,
  • РСЗВ – 1 138 (+0) од,
  • засобів ППО – 910 (+0) од,
  • літаків – 365 (+0) од,
  • гелікоптерів – 326 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 13 212 (+54) од,
  • крилатих ракет – 2 421 (+1) од,
  • кораблів/катерів – 28 (+0) од,
  • підводних човнів – 1 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 22 226 (+78) од,
  • спеціальної техніки – 2 759 (+21) од.

 

  • Розвідка Великої Британії присвятила свій огляд українському удару по російському підводному човну "Ростов-на-Дону", внаслідок якого субмарина пішла на дно. Спецслужби назвали це «останньою главою в історії підводного човна».

За даними відомства, хоча атака відбулася в поєднанні з серією ударів безпілотників, під час удару, найімовірніше, використовувались ракети ATACMS.

Підводний човен, найімовірніше, не був повністю відремонтований після попередньої атаки на Крим у вересні 2023 року. Однак зараз, на думку спеціалістів, економічно вигідніше буде побудувати новий підводний човен, ніж відновлювати цей.

«Цей удар підкреслює зростання ризиків для російських сил в Криму і, швидше за все, змусить рф переглянути будь-які плани щодо передислокації будь-яких значних морських сил на півострів».

  • Як російські пропагандистські канали, так і українські ЗМІ пишуть, що вперше в історії зафіксовано пошкодження українським FPV-дроном-камікадзе російського ударного гелікоптера Мі-28, який перебував у польоті. Це сталося у Курській області 6 серпня.

У закритих Telegram-каналах опублікували відео і стопкадри із відео заходу FPV-дрона у хвостову частину гелікоптера. БПЛА влучив у задній гвинт ворожої машини.

  • На Донеччині триває евакуація дітей з 28 населених пунктів області, за минулу добу виїхали 372 сім’ї з 481 дитиною.

Евакуацію родин здійснюють 20 груп, серед них "Білі янголи", парамедики поліції спільно з працівниками ДСНС, евакуаційними групами "Фенікс", патрульною поліцією та представниками військових адміністрацій.

Виїзд дітей з рідними відбувається на броньованому транспорті, бо на території цих громад окупанти активно застосовують FPV дрони. Для пасажирів передбачений спеціальний захист – шоломи та бронежилети.

У МВС наголосили, що евакуація дітей відбувається виключно за згодою батьків або інших законних представників. Супроводжувати дитину під час виїзду має хоча б один з батьків або це право можна передати іншому родичу чи органам опіки.

  • У Сумській області також проводять обов'язкову евакуацію. Йдеться про 23 населені пункти п'яти громад Сумського району.

Ідеться про близько шість тисяч осіб. Серед них 425 дітей. Першочергове завдання – евакуація сімей з дітьми. Уже підготовлені місця, де вони будуть мешкати.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський підписав закони щодо продовження терміну дії воєнного стану в Україні, а також продовження строку проведення загальної мобілізації на 90 днів, до 9 листопада.

Також глава держави підписав закон, який декриміналізує дрібні крадіжки майна вартістю до 3000 гривень та змінює покарання за такі дії на штрафи.

  • Війна довела, що енергосистема України тримається на атомній енергетиці. Сьогодні 60% електроенергії країни виробляється на АЕС. При цьому Запорізькій атомна станція залишається під контролем окупантів і не працює.

Про це повідомив міністр енергетики Герман Галущенко під час робочого візиту на Хмельницьку АЕС. Очільник відомства також висловив вдячність атомникам за професіоналізм і самовіддану працю.

  • У 2024 році українські виробники забезпечують 70% вартості контрактів на постачання зброї для Збройних сил України.

Міністерство оборони повідомляє, що ця частка може змінюватися залежно від потреб та можливостей виробництва.

Закупівлю зброї для ЗСУ здійснює Агенція оборонних закупівель, яка активно розвиває міжнародну співпрацю в рамках політики прямої взаємодії з виробниками зброї.

«Агенція вже уклала понад 20 контрактів зі світовими виробниками озброєння з 10 країн, переважно з Європи та США».

Агенція докладає всіх зусиль для дебюрократизації процесів, щоб необхідна техніка та озброєння вчасно надходили на фронт. Це сприяє підвищенню ефективності оборонних закупівель та посиленню обороноздатності України.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • путін на засіданні з урядом на другий день після бойового зіткнення на кордоні в Курській області з папірця зачитав коментар щодо цієї ситуації. Він назвав усе це «провокацією» з боку України й заявив, що проведе зустріч з силовиками щодо подій у регіоні.

Кремлівський диктатор заявив, що нібито ведеться «невибіркова стрілянина» з різних видів зброї, у тому числі ракетна.

Російський уряд вирішив направити 1,8 млрд рублів (майже 21 млн доларів) на переселення жителів із прикордоння Курської області.

Фактично російська влада зараз впадає у ступор, як і у випадку з походом «вагнерівців» на Москву. Кремль не знає, як пояснити громадянам усе те, що відбувається, адже буквально з лютого 2022 року і пропаганда, і вся влада переконують росіян, що все йде за планом.

Тим часом речниця російського МЗС Марія Захарова закликала світову спільноту «не залишатися осторонь і засудити злочинні дії київського режиму».

Тобто рф яка нехтує норми міжнародного права, яка порушує всі міжнародні договори, яка з 2014 року ігнорує резолюції та заклики міжнародних організацій і продовжувала заливати кров’ю українську землю, зараз звернулася до світової спільноти із закликом втрутитися в ситуацію. Можливо, відповіддю буде висловлення «стурбованості» й нагадування про необхідність вивести російські війська з міжнародно визнаних територій України.

  • Дефіцит федерального бюджету росії за підсумками семи місяців 2024 року зріс порівняно з показниками попереднього місяця через високі витрати і зниження доходів.

У січні-липні дефіцит в бюджеті становив 1,36 трлн рублів, або 0,7% ВВП. За підсумками півріччя витрати перевищували доходи на 929 млрд рублів. Це 0,5% ВВП.

  • За перші шість місяців 2024 року загальний обсяг виданих росіянам кредитів уперше сягнув 37 трлн рублів (268 мільярдів доларів), збільшившись на 10% з початку року.

Для порівняння, минулого року зростання було трохи меншим — на 9,5% або на 2,6 трильйона рублів, причому відсоткові ставки тоді були значно нижчими.

Значну частину зростання цього року забезпечили іпотечні кредити, які збільшилися на 1,7 трильйона рублів. Це пов'язано з дією державних програм, ставки за якими не залежать від змін ключової ставки. Особливо великий попит на пільгову іпотеку спостерігався у травні-червні, оскільки люди поспішали отримати кредити до завершення програми 1 липня.

  • Відмова уряду від продовження масової пільгової іпотеки під 8% обрушила продажі на ринку новобудов у Москві та Московській області.

У липні, коли державні пільгові програми перестали діяти, у столичному регіоні було укладено 10,9 тис. угод із квартирами та апартаментами, або на 40% менше, ніж було у червні. Порівняно з липнем 2023-го спад склав 18%. Це випливає із даних сервісу Dataflat.

З падінням продажів різко скоротилася і виручка забудовників - вона впала на 30%, до 185,3 млрд руб.

  • Російська банківська система переживає дефіцит юанів, що наростає, на тлі масових відмов китайських банків проводити платежі через загрозу американських санкцій.

У вівторок, 6 серпня, на міжбанківському ринку ставки за кредитами в юанях «овернайт» злетіли до 20% річних — стільки були готові заплатити кредитні організації, щоби взяти короткострокову позику в китайській валюті.

Вартість юаневої ліквідності для банків стала практично рекордною в історії: вище ставки «стрибали» лише одного разу — 12 червня, в день, коли Московська біржа потрапила під американські санкції.

У Китаї банки кредитують один одного на один день за ставкою трохи нижче 2%. Таким чином, різниця між вартістю юаневих позик у росії та Китаї стала практично десятикратною.

На думку експертів, це є дуже гарним індикатором справжнього «стану російсько-китайських банківських відносин».

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Ініціатива Світового конгресу українців «Unite with Ukraine» закупила та передала трьом підрозділам ЗСУ 18 комплексів безпілотних літальних апаратів дальнього радіуса дії «Evanger» загальною вартістю понад 263 тис. дол. США.

Серед підрозділів, які отримали необхідне підсилення: 411 батальйон безпілотної авіації «Яструби» Сил ТРО ЗСУ, 109 бригада Сил ТРО ЗСУ, а також 22 окрема механізована бригада ЗСУ.

«Українці по всьому світу знову об’єдналися, щоб забезпечити батальйони БПЛА новими дронами. Ці українські безпілотні бомбардувальники призначені для знищення броньованої техніки та позицій окупантів як вдень, так і вночі», – зауважили у Конгресі.

  • США та Австралія у спільній заяві закликали країни, які мають вплив на росію й особливо Китай, застосувати його зараз, щоб припинити війну в Україні.

Під час обговорення питань глобальної безпеки держсекретар Ентоні Блінкен і міністр оборони США Ллойд Остін та їхні австралійські колеги Пенні Вонг і Річард Марлз значну увагу приділили російській агресії проти України.

Глави МЗС і оборони двох країн вкотре засудили незаконну й аморальну війну росії проти України та знову закликали рф негайно, повністю і без жодних умов вивести свої війська за міжнародно визнані кордони України.

«Глави відомств висловили підтримку ініційованому Україною Саміту миру та підтвердили необхідність справедливого, всеосяжного й міцного миру в Україні відповідно до Статуту ООН. Вони також закликали росію відшкодувати збитки, завдані Україні, що росія зобов’язана зробити згідно з міжнародним правом».

Крім того, міністри засудили Іран та Північну Корею за передачу Москві зброї для використання у війні проти України і закликали інші країни припинити підтримку військово-промислової бази рф.

«Вони наголосили на незмінності позиції своїх країн, що ті, хто підтримують незаконну війну росії, неодмінно стикнуться з наслідками, та підтвердили намір своїх урядів посилювати тиск на окремих осіб та компанії у третіх країнах, які матеріально підтримують російську війну в Україні», - наголошено в заяві.

  • Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн повідомила, що Євросоюз уже передав Україні майже 108 млрд євро допомоги.

«Україна переможе у цій війні на виживання. І ЄС буде з Україною та її народом стільки, скільки буде потрібно», - додала президентка Єврокомісії.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему

Останні матеріали