7 Серпня 2024
Новини

Від чого в російському полоні помер військовий з «Азову»

Від чого в російському полоні помер військовий з «Азову»

У російському полоні через тупу травму грудної клітки помер український військовополонений бригади «Азов» Олександр Іщенко.

Про це розповів заступник командира бригади Святослав «Калина» Паламар.

Він опублікував документ за результатами судово-медичної експертизи, де встановили, що Іщенко помер внаслідок шоку, зумовленого множинними переломами ребер і закритою тупою травмою грудної клітки.

Травм військовий зазнав через «контакт із тупим предметом», «намір» якого «невизначений». Коли саме він отримав ушкодження, встановити не вдалося.

Паламар написав, що смерть Іщенка — «це не просто ще одне цинічне порушення росіянами Женевської конвенції про поводження з військовополоненими», а й «удар по людській честі й гідності» та по міжнародному праву.

Він звернувся до українських високопосадовців, дипломатів та правозахисників із проханням надати розголосу смерті полоненого «азовця». На його думку, це може допомогти «зупинити ці вбивства».

«Про цей випадок мають знати всі: від США до Китаю. Вбивства українських військовополонених мають стати темою номер один у світових ЗМІ та на порядку денному міжнародних організацій», — вважає Паламар.

Нагадаємо, під час засідання суду в Ростові-на-Дону, який розглядає справу військовополоненого Олександра Іщенка та ще 23 «азовців», оголосили про його смерть у слідчому ізоляторі. Згодом загибель військового підтвердив й український Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими.

Омбудсмен Дмитро Лубінець казав, що, зі слів доньки захисника, він помер ще за 9 днів до того. Проте українську сторону ніхто про це офіційно не сповістив. Також не було офіційного повідомлення про причину смерті. 

Олександр служив водієм у бригаді «Азов», йому було 55 років. У лютому 2022 року він вступив у територіальну оборону бригади «Азов». Навесні того самого року в Маріуполі він потрапив до російського полону і став фігурантом «кримінальної справи» разом із ще 23 українцями.

У полоні на території окупованої частини Донецької області Олександра незаконно звинувачували за двома статтями — «про участь у діяльності терористичної організації» та «спробі насильницького захоплення влади».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: війна з Росією, полон
В тему

Останні матеріали