6 Серпня 2024
Новини

Найголовніші новини 6 СЕРПНЯ 2024 РОКУ

Найголовніші новини  6 СЕРПНЯ 2024 РОКУ

Триває 894 день широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти нашої держави і нашого народу.

  • рф продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.
  • У ніч на 6 серпня 2024 року противник ударив 4-ма балістичними ракетами "Іскандер-М"/KN-23 по Київщині, 2-ма керованими авіаційними ракетами Х-59 та 16-ма ударними БпЛА типу "Shahed".

Відбивали повітряний напад мобільні вогневі групи Сил оборони України, зенітні ракетні війська та підрозділи РЕБ Повітряних сил.

У результаті протиповітряного бою збито дві балістичні ракети "Іскандер-М"/KN-23, дві керовані авіаційні ракети Х-59 та 15 ударних БпЛА у Київській, Херсонській, Миколаївській та Хмельницькій областях.

  • За інформацією Генерального штабу, станом на 16.00 від початку доби відбулося 85 бойових зіткнень.

Російські загарбники продовжують штурмувати позиції українських захисників.

Наші воїни зупиняють ворога, тримають рубежі та руйнують плани росіян, завдаючи їм значних втрат у живій силі й техніці.

 

Станом на ранок 6 серпня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 585 140 (+1 050) осіб,
  • танків – 8 421 (+4) од,
  • бойових броньованих машин – 16 294 (+8) од,
  • артилерійських систем – 16 384 (+39) од,
  • РСЗВ – 1 138 (+0) од,
  • засобів ППО – 910 (+0) од,
  • літаків – 365 (+0) од,
  • гелікоптерів – 326 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 13 158 (+36) од,
  • крилатих ракет – 2 420 (+6) од,
  • кораблів/катерів – 28 (+0) од,
  • підводних човнів – 1 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 22 148 (+54) од,
  • спеціальної техніки – 2 738 (+1) од.

 

  • Рятувальники закликали мешканців Покровського району Донеччини евакуюватися.

У ДСНС зазначають, що беззупинні ворожі атаки та цілодобові обстріли перетворили Покровський район на арену запеклих боїв. Вибухи не стихають, а ворог продовжує руйнувати будинки та забирає життя мирних жителів. Ті, хто залишаються, живуть у постійному страху, ховаючись від небезпеки, яка посилюється з кожним днем.

Минулої доби рятувальники евакуювали з небезпечної зони 17 мешканців Гродівської та Новогродівської громад, серед яких було 7 дітей та 3 маломобільні особи. Їх доставили до безпечніших населених пунктів регіону.

«Залишатися в Покровському районі небезпечно. Подумайте про своїх близьких і дітей. Єдиний спосіб врятувати життя – це евакуація. Не відкладайте, діяти потрібно зараз», – закликають у ДСНС.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський провів засідання Ставки верховного головнокомандувача.

«Провів Ставку. Питання номер один – ситуація на фронті. Особливо детально – Покровський, Торецький і Харківський напрямки. Головком Олександр Сирський доповідав по відеозв'язку: він зараз на місці й тримає ситуацію під особистим контролем».

Також на Ставці були доповіді військової та зовнішньої розвідок щодо прогнозів розвитку ситуації та найближчих цілей російських військ.

Крім того, обговорили українське виробництво дронів і ракет, його динаміку та потребу в них Сил оборони до кінця року. Були доповіді міністра оборони Рустема Умєрова, віцепрем’єра з інновацій Михайла Федорова та міністра з питань стратегічних галузей промисловості Олександра Камишіна.

Також рішенням Ставки спрямували додаткове фінансування на українську ракетну програму.

«Ракет власного виробництва буде більше», - наголосив Президент. Він додав, що ще одна доповідь Умєрова стосувалася насичення зброєю та технікою додаткових бригад. Зараз над цим питанням активно працюють із партнерами.

  • Уряд ухвалив постанову, за якою для споживачів, що використовують не менше 80% електроенергії власного виробництва, не діятимуть графіки вимкнень.

«Таким чином держава стимулює енергетичну автономію бізнесу. Це важливий елемент нашої енергетичної стійкості», - зазначив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

  • Кабмін виділив Міністерству внутрішніх справ 500 млн грн з резервного фонду держбюджету на облаштування навчальних полігонів та стрільбищ.

Гроші виділені на безповоротній основі (для Національної гвардії - 266 млн. гривень, Адміністрації Державної прикордонної служби - 114 млн. гривень, Національної поліції - 119 млн гривень).

  • Кабінет Міністрів вніс зміни до постанови №314, якими відкрив можливість представництвам іноземних компаній та організацій в Україні займатися будівництвом великих об'єктів.

Право на будівельну діяльність іноземним компаніям надаватиметься без необхідності одержання ліцензії на будівництво об'єктів. Відповідна норма діятиме під час воєнного стану.

Рішення Кабміну дозволить удосконалити нормативно-правове регулювання діяльності іноземних компаній в Україні.

  • Вища рада правосуддя звільнила суддю Касаційного адміністративного суду Всеволода Князєва та суддю Макарівського районного суду Київської області Олексія Тандира за вчинення істотних дисциплінарних проступків.

«6 серпня Вища рада правосуддя ухвалила рішення про звільнення судді Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Князєва Всеволода Сергійовича на підставі пункту 3 частини 6 статті 126 Конституції України».

Також за цією статтею звільнили суддю Олексія Тандира, який збив на смерть нацгвардійця на блокпосту в столиці.

  • Міністерство охорони здоров’я України затвердило положення про раду з контролю відновлення зруйнованих (пошкоджених) будівель Національної дитячої спеціалізованої лікарні "Охматдит".

Рада складатиметься з 15 осіб. Персональний склад буде затверджений наказами МОЗ у два етапи. 

На першому етапі до складу ради увійдуть представники:

  • благодійників, які зробили найбільші пожертви, організаторів збору, які забезпечили найбільшу суму збору, а також дали згоду на участь у діяльності ради з відновлення (6 осіб);
  • МОЗ (1 особа);
  • НДСЛ "Охматдит" (1 особа).

Другий етап включатиме відбір семи представників громадських об’єднань, їх спілок, благодійних організацій, що провадять діяльність у сферах запобігання корупції, захисту прав пацієнтів, розвитку сфери охорони здоров’я, професійних асоціацій працівників сфери охорони здоров?я або у сфері архітектури та містобудування. 

Як зазначили в МОЗ, ці представники будуть відібрані персональним складом ради з відновлення, сформованим на першому етапі, за результатами розгляду поданих заявок на участь, шляхом рейтингового голосування.

Рада з відновлення є спеціально створеним органом, який забезпечує  участь громадськості та контроль за проведенням заходів, пов’язаних із відновленням функціонування Охматдиту.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • У мережу злили аудіозапис зустрічі заступника гендиректора РЖД Сергія Кобзєва з підлеглими.

За його словами, залізнична мережа «наддержави» перебуває на межі повного краху – до цього залишилося буквально чотири дні. Після цього залізнична мережа може зупинитися, як наслідок – «будуть репресії, розстріли».

  • На заводі "Авангард" у місті Стерлітамак у Башкортостані стався вибух, троє людей загинуло. Це були члени бригади, яка проводила ремонт трубопроводу в одному з цехів.

Як заявили у слідчому комітеті, припускають, що робітники порушили техніку безпеки під час різання труб, і газоповітряна суміш спалахнула.

Стерлітамакський завод "Авангард" належить державній корпорації "Ростех" і виконує оборонне замовлення. Він виробляє деталі для ракетних систем залпового вогню.

  • Громадські діячі Північної Осетії хочуть домогтися від путіна заборони на призов уродженців регіону на війну з Україною. Лідери 12 місцевих організацій опублікували відкрите звернення до глави республіки Сергія Мєняйла, в якому вимагали розкрити втрати серед співвітчизників на фронті та звернути увагу путіна на «незворотний характер втрат корінного населення».

Активісти вимагають від Мєняйла оголосити тижневу жалобу за загиблими на фронті земляками. За їхніми словами, в Україні було вбито щонайменше тисячу осетин і жителі мають право про це знати. Також вони вважають, що глава регіону має попросити путіна достроково демобілізувати тих, хто вже воює, «з метою збереження генофонду».

За підрахунками проекту «Кавказ.Реалії» на основі тільки відкритих даних, на війні в Україні було вбито щонайменше 598 мешканців Північної Осетії. Це третій показник серед північнокавказьких регіонів. Перше місце за кількістю підтверджених загиблих посідає Дагестан - 1138 осіб, друге - Ставропольський край - 898.

  • У росії заборонили навчання в одній із найбільших шкіл англійської мови у світі – Education First. Саме там раніше навчалися російські чиновники, також школа була партнером Олімпіади в Сочі.

Важливо, що зараз ідеться не просто про заборону роботи. Відтепер співпраця зі школою англійської Education First загрожуватиме кримінальним строком. Річ у тім, що влада внесла школу до списку «Небажаних організацій». Тому росіяни, які продовжать навчання в цій школі, можуть бути притягнуті до відповідальності, зокрема з кримінальним строком до 4 років позбавлення волі.

Education First займалася навчанням англійської мови в росії з 1995 року.

  • У росії у 2022 році від алкоголізму, наркотиків та внаслідок самогубств загинуло 70 тисяч людей. Ці дані опублікувало інтернет-видання «Если быть точным».

Причину загибелі такої кількості людей дослідники пов'язують із соціальним та економічним неблагополуччям і називають «смертю від розпачу». Найбільше таких смертей зафіксовано на Далекому Сході й Уралі.

Ось так путінський режим «піднімає з колін» росію. Зараз же ситуація у провінційних населених пунктах стала ще гіршою, оскільки додому повертаються з війни помилувані путіним колишні в’язні, через що різко зросла кількість важких злочинів, однак влада відповідну статистику засекретила. 

  • Російська влада повідомила всіх найбільших операторів зв'язку в країні про уповільнення швидкості відтворення відео на YouTube до 128 кілобіт на секунду.

Влада поки вирішила не вимикати повністю, але сильно сповільнити YouTube на домашньому інтернеті. Технічно уповільнення здійснюється через спеціалізоване обладнання, встановлене на мережах операторів зв'язку, що контролюється органом цензури росії «Роскомнадзором».

Водночас повідомляється, що в росії можуть закрити доступ до всіх сервісів Google. Про це попередив своїх абонентів підмосковний провайдер ОНС24.

Росіянам рекомендують перехід на альтернативні платформи. Проте пізніше відповідне повідомлення зникло з сайту провайдера.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Рада Європейського Союзу схвалила виділення 4,2 млрд євро макрофінансової допомоги Україні в межах програми Ukraine Facility. Це рішення підтримує макрофінансову стабільність України та функціонування її державного управління.

У пресслужбі Ради ЄС зазначили, що Україна виконала необхідні умови та реформи, передбачені в українському плані реформ (Ukraine Plan), для отримання коштів.

Ці реформи охоплюють управління державними фінансами, управління державними підприємствами, бізнес-середовище, енергетику та розмінування.

  • Повноваження спецспредставниці США з питань економічного відновлення України Пенні Пріцкер, яка йде з посади, перейдуть до заступника держсекретаря з управління та ресурсів Річарда Верми.

Про це заявив держсекретар США Ентоні Блінкен в офіційному коментарі щодо завершення повноважень Пенні Пріцкер.

Блінкен зазначив, що перебування Пріцкер на посаді обмежене правилами однорічним терміном, але розпочата нею робота продовжиться.

«Заступник держсекретаря з управління та ресурсів Річард Верма продовжить виконувати її роботу у рамках зусиль США з підтримки економічного відновлення України».

Блінкен відзначив активну роботу Пенні Пріцкер за рік на цій посаді та нагадав, що вона шість разів приїздила до Києва.

  • У Міністерстві оборони Румунії спростували фейк про нібито підпал українськими біженцями складу з паливом, що днями поширився соцмережами.

Зазначається, що відповідний фейк поширили пов’язані з рф акаунти в Telegram, VK, YouTube та Reddit. 

У румунському оборонному відомстві наголосили, що вся інформація про «інцидент», що поширюється цими каналами, є абсолютно неправдивою.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему

Останні матеріали