25 Липня 2024
Новини

Що відомо про підозрюваного у вбивстві Фаріон

Що відомо про підозрюваного у вбивстві Фаріон

18-річного хлопця, якого підозрюють у вбивстві мовознавиці Ірини Фаріон, змогли ідентифікувати журналісти.

Також вдалося відшукати батька затриманого. Про це повідомили «Схеми» (проєкт «Радіо Свобода»).

З відкритих джерел їм стало відомо, що підозрюваний Зінченко В'ячеслав навчався у Дніпровській гімназії №62, займався футболом у Міській дитячо-юнацькій спортивній школі та грав у команді МДЮСШ U-19. Також брав участь у турнірі на підтримку ЗСУ «Осінь 2022».

«Схеми» зв’язались із батьком підозрюваного. У коментарі чоловік розповів, що він служить на фронті та давно не бачив сина, однак регулярно спілкувався телефоном. Про затримання він дізнався від дружини. 

«Мотивів для убивства Фаріон не було, він не мав ніяких українофобських поглядів, він патріот. Навпаки: він закінчив курси керування БпЛА, щоб долучитися до українського війська, займався футболом», – сказав батько затриманого.

На запитання, чи знає чоловік щось про оренду сином житла у Львові, він відповів: «Звідки б він взяв гроші на це? Я пересилаю кілька тисяч, але цього ж недостатньо».

Водночас знайомий затриманого хлопця розповів «Суспільному», що знав його з п'яти років — вони разом відвідували спортивні секції.

«Живе з мамою, дуже порядний хлопець. Добре з ним дружили, […] він гарно вчиться, ніколи б не подумав, що він може таке зробити, я впевнений, що він такого не робив», — заявив він. 

Проєкт «Телебачення Торонто» ідентифікував Telegram-сторінку підозрюваного. Журналісти стверджують, що він підписаний на численні ультраправі групи, зокрема і російські. Там хлопець залишав антисемітські та расистські коментарі, а також у січні згадував про російське націонал-соціалістичне угруповання NS/WP, яке взяло на себе відповідальність за вбивство Ірини Фаріон.

До слова, раніше у Дніпрі затримали підозрюваного у вбивстві Ірини Фаріон. Наразі слідство схиляється до думки, що стрілець — лише виконавець. У МВС кажуть, що підозрюваний щонайменше два місяці готувався до нападу. Йому планують оголосити підозру.

Нагадаємо, поліція 19 липня о 19:30 отримала повідомлення про те, що на вулиці Масарика у Львові невідомий чоловік стріляв у перехожу — нею виявилась Ірина Фаріон. Саме там жила мовознавиця.

Її шпиталізували з вогнепальним пораненням голови. Медики встигли провести операцію первинної хірургічної обробки рани голови, жінка перебувала у глибокій мозковій комі та на штучній вентиляції легень. 60-річна громадська діячка померла після 23:00 — у неї не витримало серце.

Справу розслідують за ч. 1 ст. 115 Кримінального кодексу України — умисне вбивство. Санкція статті передбачає до 15 років позбавлення волі. Як імовірні версії вбивства слідчі розглядають громадсько-політичну діяльність Фаріон та особисту неприязнь до неї.

Поліціянти опублікували фотографію та прикмети хлопця, який може бути причетним до вбивства мовознавиці та громадської діячки Ірини Фаріон — на вигляд хлопцеві близько 20 років. Мешканці будинку загиблої розповіли, що протягом кількох тижнів бачили підозрілого молодика, який від ранку до вечора сидів на лавці неподалік.

ЗМІ писали, що головний підозрюваний діяв професійно та міг мати спільників. Поліція, зокрема, перевіряє відео росЗМІ про ймовірну причетність російських неонацистів.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: вбивство, львів, дніпро, українська мова
В тему