9 Липня 2024
Новини

Мер Одеси вважає, що місту потрібні пам'ятники Пушкіну та Воронцову

Мер Одеси вважає, що місту потрібні пам'ятники Пушкіну та Воронцову

Мер Одеси Геннадій Труханов вважає, що не варто зносити пам’ятники російському письменнику Олександру Пушкіну та генералу Михайлу Воронцову.

Про це він заявив у інтерв’ю «Укрінформу».

За його словами, ці пам’ятники «встановили наші прапрапрадідусі та бабусі», а монумент Пушкіну встановили за кошти одеситів.

«Коли мені кажуть, що путін вдягнув у військові мундири Пушкіна та все, що пов’язане з культурою, — це неправильно. Це — наш подарунок росіянам: ми віддаємо їм Пушкіна, який жив і творив у Одесі. На жаль, ми не можемо зараз запитати ані в Пушкіна, ані у Воронцова, чи підтримали б вони війну. Але Пушкін — частина нашої історії та світової культури», — заявив Труханов.

Міський голова також підкреслив, що відмова від цих історичних постатей — це страусина позиція, і «не можна сховати голову в пісок і казати, що цього не було».

Щодо перейменування вулиць та площ, Труханов відзначив, що це питання «дуже тонке».

«Я у чомусь розумію настрої останніх, які втратили своїх рідних на війні. Але треба тримати баланс і не перебільшувати. Не можна взяти і все прибрати. Історія нашого міста — дуже складна та заплутана. Обираючи об’єкти для перейменування, слід ретельно вивчати факти. В нас же зараз усе — як кровоточива рана», — вважає мер Одеси.

Нагадаємо, у 2022 році жителі Одеси створили дві петиції із закликом прибрати в Одесі пам'ятник Катерині II. На сайті президента вони набрали необхідну кількість голосів. Зокрема, в одній із петицій згадали, як Катерина II ліквідувала Запорізьку Січ, затвердила кріпацтво та обмежувала використання української мови.

Президент Володимир Зеленський у відповідь на це зазначив, що пам'ятник Катерині II встановили відповідно до рішення Одеської міської ради — саме тому він і звертається до міськради з проханням розглянути пропозиції підписантів петицій.

Урешті, пам’ятник російській імператриці таки демонтували. Разом з цим, у місті знесли монумент Олександру Суворову.

До слова, пам’ятник Пушкіну в Одесі спорудили ще у 1887—1889 роках на Приморському бульварі. Він виготовлений з бронзи та граніту. Кошти на нього збирали міські жителі. Монумент являє собою бюст, поміщений на високий квадратний п'єдестал з граніту.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: одеса, війна з Росією
В тему