8 Липня 2024
Новини

Україна та Польща підписали безпекову угоду: що вона передбачає

Україна та Польща підписали безпекову угоду: що вона передбачає

Україна та Польща мають домовленості про розробку механізму щодо збиття в повітряному просторі України російських ракет і дронів, які випущені в напрямку Польщі.

Про це повідомив президент Володимир Зеленський на брифінгу у Варшаві, - пише hromadske.

«Впевнений, що наші команди разом із військовими пропрацюють спільно, як ми можемо швидко реалізувати цей пункт наших домовленостей» — сказав Зеленський.

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск пояснив, що йдеться про ракети та снаряди, які прямують у напрямку Польщі, але ще перебувають на території Україні, із розрахунком спробувати їх збити, не чекаючи, коли вони залетять на територію НАТО.

Туск заявив, що «це здається абсолютно логічним», але такі акції потребують схвалення інших країн-членів НАТО.

«Польща була першою країною, яка почала з Україною про це говорити. Ми потребуємо для цього однозначної співпраці в межах НАТО. Це в інтересах Польщі та України, щоб усе, що стосується нашої спільної безпеки, наших спільних дій, мало солідарність з боку НАТО. Ми до цього відкриті», — сказав Туск.

Він додав, що не має ілюзій, що це буде легке рішення. Саме тому в домовленостях України та Польщі прописали про «бажання, потребу такої розмови». Туск зазначив, що до ідеї ставляться серйозно, але роботу ще не завершено.

Окрім того, Україна обговорювала з Польщею передання нових літаків.

«Друге — окреслена співпраця щодо бойової авіації… Ми порушували питання щодо передання ще літаків, сучасної натовської авіаніки, щоб захистити наше цивільне населення, мережу енергетики», — сказав Зеленський

Загалом Польща надала Україні вже 44 пакети допомоги, цього року планується передання ще кількох пакетів, а також розвиток співпраці оборонних підприємств країн, повідомив президент.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: польща, Україна
В тему

Останні матеріали