4 Липня 2024
Новини

Почали розслідування: родичі київських посадовців використали дітей-сиріт для виїзду за кордон

Почали розслідування: родичі київських посадовців використали дітей-сиріт для виїзду за кордон

Через виїзд близьких родичів київських посадовців за кордон і використання для цього дітей-сиріт правоохоронці відкрили кримінальне провадження за інформацією від омбудсмена Дмитра Лубінця.

Про це повідомили в Київській міській прокуратурі.

Під час розслідування перевірять інформацію Лубінця про те, що київські посадовці Служби у справах дітей та сім?ї, а також Центру соціально-психологічної реабілітації дітей №1 організували виїзд за кордон кількох людей, зокрема своїх родичів, під виглядом працівників закладів, що супроводжують дітей під час евакуації за кордон.

Крім того, з’ясують, чи справді жоден із супровідників не повернувся до України, опинившись за межами держави. Слідство надасть усім зазначеним у заяві фактам правову оцінку.

Досудове розслідування проводитимуть за ознаками ч. 2 ст. 332 Кримінального кодексу України — тобто незаконне переправлення через державний кордон осіб призовного віку за попередньою змовою групою осіб. За це винним загрожує до 7 років в’язниці.

Нагадаємо, Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець розповів, що в березні 2022 року, коли поблизу Києва тривали активні бойові дії, 68 вихованців Центру соціально-психологічної реабілітації дітей №?1 у супроводі 20 людей евакуювали до колишнього молодіжного табору міста Вупперталь у Німеччині.

Цього року представники Лубінця навідалися до табору, проте їх туди не допустили. Як пояснив уповноважений, на території не було супровідників з України, а діти перебували виключно під опікою німецької сторони.

За його словами, кожен із чоловіків-супровідників звільнився з посади після того, як опинився за межами України. Проте керівництво Служби у справах дітей не повідомляло про це на нарадах чи у звітах.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: київ, війна з Росією, діти
В тему