3 Липня 2024
Новини

У в’язницях рф стратили понад 100 українських полонених

У в’язницях рф стратили понад 100 українських полонених

Над розслідуванням катувань та жорстокого поводження щодо українських військовополонених у російських в’язницях спільно працюють Міжнародний кримінальний суд (МКС) та українські слідчі.

Про це розповів керівник Департаменту Офісу генерального прокурора з протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту Юрій Бєлоусов в інтерв’ю «Укрінформу».

За його словами, катування українських полонених у російських місцях несвободи стає системним і свідчить, що це невіддільний складник політики рф. Бєлоусов сказав, що такі розслідування у фокусі уваги МКС, і висловив сподівання, що така співпраця з Міжнародним кримінальним судом дасть результати.

Наразі українські слідчі збирають доказову базу з місць, де практика катувань найбільш поширена.

«У нас є окремий підрозділ, який займається саме цим напрямком. Питання лише часу, коли ці особи (причетні до катувань — ред.) потраплять у наші руки», — сказав Бєлоусов. Також, за його словами, у місцях несвободи росіяни стратили понад 110 українських військових.

Нагадаємо, Генеральний прокурор Андрій Костін заявляв, що в російському полоні фізичних і моральних тортур зазнають до 90% українських військовополонених.

Він також казав, що понад 2200 українських захисників визнали потерпілими у провадженнях щодо перебування в російському полоні. Понад 500 з них свідчили про застосування фізичного насильства під час допитів, зокрема про катування електрострумом.

Моніторингова місія ООН також опитала 60 українських військовополонених, звільнених цієї зими. Більшість із них розповіли про катування в полоні. Більш ніж половина заявили, що проти них вчиняли сексуальне насильство.

Крім того, за кілька місяців у мережі поширювали відео кількох випадків страт українських військових з боку росіян. В Офісі генерального прокурора казали, що з березня 2022 року їм стало відомо про 54 випадки страт українських військовополонених з боку російських окупантів під час спроби здатися в полон.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, полон
В тему