28 Червня 2024
Новини

Очільник Мукачівської райради координував «банду»

Очільник Мукачівської райради координував «банду»

Мешканців Закарпаття тероризувало та намагалося тримати у страху організоване злочинне угруповання.

Про це повідомили в СБУ.

За даними слідства, угруповання координував колишній народний депутат від «Партії регіонів», який зараз очолює одну з районних рад області. Також правоохоронцям вдалося затримати у Мукачеві керівника силового блоку «банди».

Офіційно імена фігурантів не розкриваються. Утім, за даними джерела hromadske у правоохоронних органах, затриманий — «місцевий авторитет» Мирослав Чопей. А зазначений ексрегіонал — Михайло «Блюк» Ланьо, який нині керує Мукачівською районною радою.

За даними слідства, зловмисники спеціалізувалися на насильстві та тиску щодо політичних конкурентів Ланя.

Так, наприклад, учасники угруповання намагалися залякати депутата Закарпатської облради, влаштувавши підрив вибухівки на подвір’ї його будинку в січні. А перед тим неодноразово підпалювали його помешкання та рухоме майно. ЗМІ писали, що постраждалий депутат — Георгій Горват від фракції «Батьківщина».

Тоді правоохоронці затримали виконавця — 27-річного мукачівця. А тепер вийшли на слід основного організатора злочину. За даними слідства, 42-річний керівник силового крила «банди» особисто керував всією підготовкою.

Затриманому Чопею повідомили про підозру за чч. 3, 4 ст. 27, ч. 2 ст. 194 Кримінального кодексу України — умисне знищення або пошкодження майна. Йому загрожує до 10 років тюрми. Наразі вирішується питання щодо обрання фігуранту запобіжного заходу.

Також тривають невідкладні слідчі дії для притягнення до відповідальності всіх причетних до діяльності злочинного угруповання.

Нагадаємо, 24 червня голову Мукачівської районної ради Михайла Ланя та міського голову Мукачева Андрія Балогу викрили на зловживанні службовим становищем. За даними слідства, міський голова забезпечив ухвалення на сесії міськради рішення про продаж ділянки в центрі міста приватному товариству, фактичним контролером якого є голова районної ради.

А вже 25 червня правоохоронці вручили підозру обом посадовцям. Їм загрожує до 6 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади та штрафом.

Балога вже вийшов з-під варти — за нього внесли 30 млн гривень застави. Михайла Ланя також взяли під варту з альтернативою внесення застави у розмірі 30 мільйонів гривень. Якщо він внесе ці кошти, його випустять, але покладуть на посадовця процесуальні обов’язки.

Зазначимо, Михайло Ланьо був депутатом 7-8 скликань Верховної Ради, зокрема обирався від «Партії регіонів». Як пише «ЧЕСНО», під час роботі у парламенті кнопкодавив та голосував за «диктаторські закони» 16 січня 2014 року.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: закарпаття, кримінал
В тему