25 Червня 2024
Новини

Землі за безцінь: на Закарпатті мера та голову райради викрили на корупції

Землі за безцінь: на Закарпатті мера та голову райради викрили на корупції

У зловживанні службовим становищем для продажу за заниженою вартістю земельної ділянки в центрі міста підозрюють міського голову та голову районної ради одного з міст Закарпатської області.

Про це повідомили в Національному антикорупційному бюро України (НАБУ), Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі (САП) та Службі безпеки України (СБУ).

Правоохоронці не називають імен посадовців, однак за даними журналістів Віталія Глаголи та Тараса Середича, йдеться про міського голову Мукачева Андрія Балогу та голову Мукачівської районної ради Михайла Ланя, на прізвисько Блюк.

Організатором схеми, за словами правоохоронців, став саме голова районної ради, який є впливовим авторитетом у кримінальному середовищі Закарпаття. В минулому його двічі обирали народним депутатом, зокрема від забороненої «Партії регіонів».

Як установили слідчі, міський голова забезпечив ухвалення рішення на сесії міськради про продаж ділянки площею понад 3 га в центрі міста за заниженою в майже 9 разів ціною. Покупцем виявилося приватне товариство, підконтрольне голові районної ради.

Щоб отримати експертну грошову оцінку із заниженою вартістю ділянки, власникам компанії-оцінювачки надали хабар. Унаслідок цього землю з ринковою вартістю 84,6 млн гривень продали усього за 9,6 млн гривень.

Крім того, міський голова особистим рішенням ще й надав товариству, підконтрольному голові райради, розтермінування платежу на 6 місяців.

За даними журналіста Глаголи, на ділянці, яку продали за заниженою ціною, розташований стадіон «Авангард».

Наразі міського голову, голову районної ради, ексначальника відділу комунальної власності та земельних відносин міської ради затримали. Їм та двом власникам компанії-оцінювачки та оцінювачу готують підозри за такими статтями Кримінального кодексу України:

  • ст. 358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів);
  • ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем);
  • ст. 368-4 (підкуп особи, яка надає публічні послуги).

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: закарпаття, Корупція, сбу, набу
В тему