24 Червня 2024
Новини

Дрони СБУ торік уразили чотири російських кораблі: як це відбулося

Дрони СБУ торік уразили чотири російських кораблі: як це відбулося

Поблизу акваторії Кримського півострову морські дрони Sea Baby у 2023 році заклали понад 15 підводних мін, і Служба безпеки уразила щонайменше 4 ворожі кораблі.

Вибухівку встановили на маршрутах, якими користуються виключно військові кораблі російських окупантів. Про це пише The Wall Street Journal з посиланням на джерела в СБУ, пише LB.ua.

"Після перших застосувань морських дронів росіяни побудували більші загородження на вході у порт в Севастополі, що майже унеможливило удари з безпілотників. Тож команда Голови СБУ Василя Малюка придумала альтернативу: закладання морських мін. Так звані донні міни зроблені з пластику та важать близько 400 фунтів (180 кг, - ред.), і їх важко виявити, оскільки вони занурюються в мул під мілководдя", - ідеться в матеріалі, що описує роботу морських дронів СБУ SeaBaby.

За даними американських журналістів, протягом півтора місяця профільна команда Малюка відстежувала маршрути морських кораблів і цивільного транспорту, перш ніж відправити SeaBaby для встановлення двох мін. 14 вересня "Самум", ракетний корвет, підірвався на одній із мін, яка пробила діру в його кормі. Він досі на ремонті в сухому доку.

"Протягом наступних тижнів SeaBaby курсували туди-сюди, подолавши понад 3000 миль, заклавши ще близько 15 мін. Під час одного з рейсів, виявлений трьома патрульними катерами класу «Раптор», дрон відкрив вогонь із гранатомета, вразивши вороже судно", - переповідають журналісти розмову з бригадним генералом СБУ Іваном Лукашевичем, більш відомий під позивним Хантер.

11 жовтня великий патрульний катер "Павло Державін" під час входу в Севастопольську бухту пробив собі борт. Він ішов у порт для технічного обслуговування. Тральщики і водолази прочісували територію в пошуках мін, вочевидь безуспішно. "Павло Державін" 13 жовтня був перенаправлений на ремонт в інший порт, але під час виходу з Севастопольської бухти натрапив на міну. Великий буксир, відправлений для його порятунку, також натрапив на міну, і його самого довелося відбуксирувати назад до порту.

"Кілька днів потому вибух також пошкодив сучасний протимінний корабель, один із двох, які знаходяться на службі в росії", - розповідає WSJ про ураження судна з прозорим дном «Владімір Козіцький».

За інформацією The Wall Street Journal, дистанційне мінування, яке зроблили дрони СБУ Sea Baby – це перший приклад успішного дистанційного мінування у світі.

"Раніше морські безпілотники використовувалися здебільшого для спостереження або логістики. Ми (СБУ, - ред.) робимо багато речей, які до нас не робив ще ніхто у світі", - говорить співрозмовник у Службі.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: сбу, війна з Росією
В тему