14 Червня 2024
Новини

На ЗАЕС біля ставка-охолоджувача вибухнула міна

На ЗАЕС біля ставка-охолоджувача вибухнула міна

На окупованій Запорізькій АЕС 11 червня біля ставка-охолоджувача вибухнула одна з мін.

Про це повідомили в МАГАТЕ.

Працівники агентства прозвітували, що чули вибухи біля станції упродовж кількох днів минулого тижня.

На ЗАЕС підтвердили, що 11 червня вибухнула одна з мін, розташована поруч зі ставком-охолоджувачем. Під час вибуху не було жодних фізичних пошкоджень чи постраждалих, а про причини вибуху команда МАГАТЕ не повідомила.

«Цей останній вибух, який стався так близько від станції, викликає серйозне занепокоєння та погіршує і без того крихку ситуацію», — прокоментував гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

Експерти МАГАТЕ також відвідали одну з електропідстанцій у місті Енергодар, щоб оглянути наслідки ймовірного обстрілу, який, за даними ЗАЕС, стався 8 червня. У МАГАТЕ звітують, що ймовірний обстріл призвів до пожежі та пошкодження підстанції, яка обслуговує будівлю Енергодарської міськради. Там розташований головний комунікаційний вузол між ЗАЕС та Енергодаром. Однак унаслідок пошкоджень лінію зв’язку не перервано.

Нагадаємо, від початку російської окупації ЗАЕС, із березня 2022 року, через російські обстріли станція пережила вісім повних блекаутів та один частковий — із запуском аварійних дизель-генераторів та систем безпеки.

До окупації на ЗАЕС працювало близько 11 тисяч людей. Станом на березень 2023 року в Енергодарі залишалося 6,5 тисячі працівників станції, з них 4,5 тисячі людей регулярно ходили на роботу. Решта виїхали за межі окупованої території.

Глава «Енергоатома», українського оператора ЗАЕС, розповідав, що 2,6 тисячі людей підписали контракти з «Росатомом» — через тортури окупантів, підтримку «русского мира» або необхідність прогодувати сім'ю на окупованих землях.

«Енергоатом» регулярно звітує про порушення роботи на станції та загрози аварій унаслідок російської окупації ЗАЕС та продовжує моніторити ситуацію дистанційно.

росія тим часом утримує на території станції своїх військових та, як зазначали ЗМІ, військову техніку. Минулого року українські розвідники також попереджали, що росіяни можуть вдатися до теракту на ЗАЕС. Керівник ГУР МО Кирило Буданов попередив, що росіяни замінували охолоджувач на захопленій Запорізькій АЕС. Також, за його словами, росія розмістила вибухівку поблизу чотирьох енергоблоків із шести.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: запоріжжя, війна з Росією
В тему

Останні матеріали