11 Червня 2024
Новини

Відродження Старого міста: воркшоп на Urban Talks 2.0 з Франческо Фреза

Відродження Старого міста: воркшоп на Urban Talks 2.0 з Франческо Фреза

У Луцьку презентували концепцію відродження Старого міста, а також організували воркшоп із лучанами щодо їхнього бачення розвитку цієї частини середмістя.

Подія відбулась 7 червня у коворкінгу Spilka Space в РЦ «Промінь» в межах другого сезону міських лекцій та дискусій Urban Talks, ініційованих misto.перезавантаження  в рамках першого урбаністичного дослідження  Urban Vision Lutsk за підтримки платформи «Алгоритм дій». 

Результатами дослідження з присутніми поділився співзасновник італійської студії міжнародної архітектури і міського дизайну  Piuarch — Франческо Фреза. Модерував захід урбаніст, архітектор та учасник misto.перезавантаження Тарас Дацюк.

Міланська студія Piuarch реалізовує свої проєкти в Італії та за кордоном. Проєктує та будує будівлі, офіси, житлові будинки, комерційні площі, торговельні центри для міжнародних брендів, бутики для таких світових будинків моди, як: Dolce & Gabbana, Givenchy та FENDI, а також займається міськими дизайнами. Протягом останніх 15 років тісно співпрацює з українськими містами.

Ми завжди мали тісні зв’язки з Україною. У січні 2022 року до нас звернулися із запитом розробки проєкту ринкової площі у Луцьку. Як завжди, перед початком проєктування ми взялися за дослідження, аби більше зрозуміти це місце. 24 лютого росіяни напали на Україну і, звісно, ми вже думали лише про безпеку українців. 

Через деякий час, коли Україна героїчно почала давати відсіч, ми повернулися до проєкту. Але вже з новим поглядом. Адже ринок — це лише маленька частина Старого міста, яке має бути комплексно переосмислене і досліджене, тому я зараз тут у Луцьку, на воркшопі, де хочу почути думки лучан, — розповів Франческо Фреза.

Архітектор презентував присутнім дослідження Старого міста та прилеглих територій, а також стратегію розвитку цієї частини Луцька до 2030 року.

Команда міжнародної архітектурної студії детально вивчила історичний контекст Луцька, дослідила урбаністичну еволюцію міста, збитки від Другої світової війни та вплив часу на зміну екстер’єрів та першочергового призначення історичних будівель.

Архітектори переосмислили міську мобільність та запропонували варіанти розв'язання ландшафтних проблем  — Франческо показав схему нових доріг, пішохідних і велосипедних зон, а також можливе функціональне використання зелених територій.

Франческо Фреза акцентував увагу й на функціональній і соціальній структурі міста. Нині — це переважно житловий сектор. Тож архітектори пропонують втручання урбаністичної завершеності, де переважатиме функція змішаного використання. Це можна зробити шляхом створення нових публічних функцій: освіта, культура, послуги та комерція тощо. 

Для того, щоб якомога ефективніше пропрацювати стратегію відродження Старого міста і розробити його генеральний план, студія Piuarch розділила центр Луцька на зони втручання:

  • Вісь Північ-Південь;
  • Вісь Схід-Захід;
  • Старе місто — Район Монастирів;
  • Ринковий квартал;
  • Квартал освіти та спорту;
  • Прирічковий парк.

По кожній із запропонованих зон архітектори розробили детальні візії цих територій. 

До прикладу, на вісі Північ-Південь у приміщенні синагоги пропонують створити культурний хаб єврейської історії. На вісі Схід-Захід — створити культурний кластер з музеєм Лесі Українки, дзвіницею та собором святих Петра і Павла, а також відкрити перехід через Дзвіницю та сполучити територію між Ринковою площею та культурними об’єктами. 

Ринковий квартал потребує найбільшого переосмислення, адже ця територія обмежує зв’язок із замком, блокує доступ до нього зі всіх сторін, а також обмежує вид на нього. Також проблемою є підстанція, яку є можливість перенести, — пояснив Франческо Фреза.

Після презентації присутнім запропонували взяти участь у воркшопі та об’єднатися у команди.

Кожна команда мала запропонувати своє бачення розвитку зон Старого міста, які дослідили архітектори студії Piuarch. Учасники залишали свої відмітки, робили замітки та клеїли їх на спеціальну мапу.

Після брейншторму команди презентували свої напрацювання. Урбаністи та архітектори використають ці візії у підсумковому аналізі дослідження та подальшій розробці концепції відродження Старого міста.

Довідково: Urban Talks – міські лекції та дискусії, ініційовані misto.перезавантаження  в рамках першого урбаністичного дослідження  Urban Vision Lutsk за підтримки платформи «Алгоритм дій».

Проєкт Urban Vision Lutsk реалізовують ГО «Urban Reform» (Харків), ORG Permanent Modernity (New York / Antwerp / Brussels) та ГО misto.перезавантаження (Луцьк) за ініціативи платформи «Алгоритм дій» та за сприяння Луцької міської ради.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: луцьк, архітектура
В тему

Останні матеріали