29 Травня 2024
Новини

Незаконне збагачення: ексзаступнику Єрмака Смирнову обрали запобіжний захід

Незаконне збагачення: ексзаступнику Єрмака Смирнову обрали запобіжний захід

Колишньому заступникові керівника Офісу президента Андрію Смирнову, якого підозрюють у незаконному збагаченні на 15,7 млн гривень, Вищий антикорупційний суд (ВАКС) обрав запобіжний захід.

Йому призначили заставу розміром 10 млн гривень. Про це повідомляє Спеціалізована антикорупційна прокуратура.

Про обрання запобіжного заходу у вигляді застави клопотала сторона обвинувачення. ВАКС підтримав позицію прокурора САП та застосував запобіжний захід у вигляді 10 млн гривень застави. Вона має бути внесена не пізніше ніж через п’ять днів з дня обрання запобіжного заходу.

Також на підозрюваного покладено наступні процесуальні обов’язки:

  • прибувати за кожною вимогою до детектива, прокурора та суду;
  • не відлучатися з Києва без дозволу детектива, прокурора та суду;
  • повідомляти детектива, прокурора й суд про зміну місця свого проживання та місця роботи;
  • утримуватися від спілкування зі свідками у справі;
  • здати на зберігання до відповідного органу державної влади свій паспорт/паспорти для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України та в’їзд в Україну.

Обов’язки, покладені на Смирнова, діятимуть до 28 червня.

Нагадаємо, Національне антикорупційне бюро України 22 травня повідомило про підозру в незаконному збагаченні колишньому заступникові керівника Офісу президента Андрію Смирнову.

За даними слідства, з 2020 до 2022 року посадовець набув активи вартістю 17,1 млн гривень, маючи заощадження та офіційний дохід за цей період лише у понад 1,3 млн гривень.

Зокрема, у нього з’явилися дві автівки — Mercedes-Benz та Volkswagen, два мотоцикли — Honda й BMW, три паркомісця в Києві, квартира у Львові та земельна ділянка на Закарпатті, розповіли в НАБУ.

Як додали в НАБУ, посадовець намагався приховати це майно, оформивши переважну його частину на рідного брата, але зберіг за собою право повністю розпоряджатися ним. Мотоцикл Honda зареєстрував на друга, а згодом переоформив на себе.

Андрій Смирнов — український адвокат і політик. З 10 вересня 2019 року до 29 березня 2024 року він обіймав посаду заступника керівника Офісу президента України Андрія Єрмака.

Раніше працював в органах державної влади й місцевого самоврядування, а також у Службі безпеки України.

У 2014 році почав політичну кар’єру. Висувався в народні депутати від виборчого округу №49, що в Донецькій області. Був самовисуванцем. А вже на місцевих виборах 2015 року балотувався до Дніпропетровської обласної ради від партії «УКРОП» — і пройшов.

Видання «Слідство.Інфо» писало, що у 2016 році Смирнов міг допомагати судді Миколі Чаусу, якого обвинувачували в корупції, переховуватися від слідства. У червні 2023 року Вищий антикорупційний суд призначив Чаусу 10 років позбавлення волі.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Корупція, Україна, суд, набу
В тему