27 Жовтня 2017
Новини

Волинь: ТВК порушують терміни отримання бюлетенів

Волинь: ТВК порушують терміни отримання бюлетенів

На Волині одна міська, сім селищних та вісім сільських виборчих комісій не дотримались термінів виготовлення та отримання готових бюлетенів для голосування на перших місцевих виборах, що відбудуться у 19 громадах області 29 жовтня 2017 р. Про це повідомила координаторка громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Волинській області Катерина Шарпата.

Любомльська міська, Любешівська, Іваничівська, Турійська, Колківська, Цуманська, Луківська та Головненська селищні, Зарічанська, Оваднівська, Дубечненська, Сереховичівська, Смідинська, Рівненська, Жидичинська і Боратинська сільські виборчі комісії днями ще не отримали виготовлені виборчі бюлетені відповідно до укладеного договору між ними та поліграфічним підприємством, тим самим порушивши терміни їх отримання.

Причин таких затримок є кілька, кажуть представники виборчих комісій. Зокрема, виборчі комісії не хочуть так рано завантажувати роботою поліцейських, які відповідно до Закону забезпечують збереження виборчих бюлетенів після їхнього отримання, тому планують отримати бюлетені у сьогодні, 27 жовтня, і одразу передати дільничним виборчим комісіям, а поліція розпочне виконувати свої функції уже в приміщеннях ДВК.

Крім того, ГУНП у Волинській області не може приступити до виконання своїх функцій щодо забезпечення збереження виборчих бюлетенів до 27 жовтня, оскільки існують кадрові проблеми – недостатня кількість поліцейських. Ще одна причина – поліграфічні підприємства не справляються з роботою.

За підтвердженням чи спростування перших двох причин, названих представниками територіальних виборчих комісій, спостерігачі ОПОРИ звернулися в Головне управління Національної поліції у Волинській області. 

Там зазначили, що усі закиди на адресу Національної поліції з боку виборчих комісій безпідставні. «ГУНП у Волинській області має достатню кількість працівників поліції, які у будь-який час готові приступити до виконання своїх обов’язків щодо забезпечення охорони під час транспортування бюлетенів та їх збереження у приміщеннях територіальних та дільничних виборчих комісій. За пропозиціями територіальних виборчих комісій в області був затверджений графік, коли необхідно працівникам поліції розпочинати виконання своїх обов’язків. Поліція дотримується цього графіку», – прокоментував ситуацію завідувач сектору комунікацій ГУНП у Волинській області Віктор Гомоль.

Спостерігачі ОПОРИ також з’ясували, чому окремі поліграфічні підприємства не забезпечили вчасне виготовлення виборчих бюлетенів. Зокрема, ознайомившись із договорами, укладеними між територіальними виборчими комісіями та поліграфічними підприємствами, виявили такі важливі факти: договорами не визначений кінцевий термін виконання робіт підприємством-виготовлювачем бюлетенів, а також у тексті угод зазначається, що поліграфічне підприємство не несе відповідальності за невчасне виготовлення бюлетенів. Хоча, у частині 2 статті 75 Закону України «Про місцеві вибори» зазначається, що підприємства, які виготовляють виборчі бюлетені, визначаються територіальними виборчими комісіями, зазначеними у частині першій цієї статті.

Крім того, як з’ясувалося, лише три з дев’ятнадцяти ТВК утворили контрольні комісії. Це пов’язано з тим, що політичні партії, які відповідно до Закону мали право подання кандидатур до складу цих комісій, не скористались ним. За відсутності кандидатур для включення до контрольних комісій, останні не утворювались.

Нагадаємо, у неділю, 29 жовтня 2017 року відбудуться вибори у 202 об’єднаних територіальних громадах в усіх без винятку областях України.

Зокрема вибори пройдуть у таких ОТГ Волинської області:

  • Зарічанська сільська об’єднана територіальна громада
  • Іваничівська селищна об’єднана територіальна громада
  • Жидичинська сільська об’єднана територіальна громада
  • Цуманська селищна об’єднана територіальна громада
  • Боратинська сільська об’єднана територіальна громада
  • Любешівська селищна об’єднана територіальна громада
  • Рівненська сільська об’єднана територіальна громада
  • Головненська селищна об’єднана територіальна громада
  • Любомльська міська об’єднана територіальна громада
  • Колківська селищна об’єднана територіальна громада
  • Велимченська сільська об’єднана територіальна громада
  • Копачівська сільська об’єднана територіальна громада
  • Дубечненська сільська об’єднана територіальна громада
  • Сереховичівська сільська об’єднана територіальна громада
  • Смідинська сільська об’єднана територіальна громада
  • Луківська селищна об’єднана територіальна громада
  • Турійська селищна об’єднана територіальна громада
  • Оваднівська сільська об’єднана територіальна громада
  • Городищенська сільська об’єднана територіальна громада

 

 

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь
В тему